Paskaljević: Moj film je opomena

Film "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića po scenariju Filipa Davida 17. avgusta je pretpremijerno prikazan u bioskopu "Sinepleks" u Kragujevcu, a za tri sedmice imaće svetsku premijeru u Torontu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

21:56

Default images

Uoči projekcije filma, kojoj su prisustvovali glumci, reditelj Goran Paskaljević je izjavio da je film opomena da ne smemo da zaboravljamo.

"Ovaj film sam doživeo kao neku vrstu kamena temeljca sada kada je 70 godina od holokausta", rekao je Paskaljević i dodao da prostor na Starom sajmištu mora da postane memorijalni centar jer je tu streljano 6.500 nevinih civila.

Paskaljević je naglasio da taj prostor jedini u Evropi nije dostojno obeležen i da zamera vlastima što o tome nisu vodili računa.

Navodeći da će film "Kad svane dan" u narednih deset dana imati jednu projekciju dnevno, on je rekao da sluti "dobru sudbinu za film" koji je izabran za prikazivanje u Torontu u selekciji "Velikani današnje kinematografije".

Paskaljević je dodao da je američka distributerska kompanija zadužena za prikazivanje filmova na svim festivalima koji će uslediti posle premijere u Torontu.

Kao jedan od razloga zašto je izabrao Kragujevac za pretpremijerno prikazivanje filma, Paskaljević je rekao da je scenarista filma rođen u Kragujevcu čiji su članovi šire porodice stradali u kragujevačkim Šumaricama.

"Ovo je grad koji je dao puno nevinih žrtatva za vreme Drugog svetskog rata" podsetio je Paskaljević.



Glavnu ulogu, starog profesora muzike igra proslavljeni glumac Mustafa Nadarević koji je novinarima izjavio da u filmu tumači jednu vrlo kompleksnu osobu.

"To je stari čovek koji shvata da nije to što je sve te godine bio, da ima drugo ime i prezime i da je drugih korena nego što je mislio", rekao je Nadarević.

On je ocenio da bi svaki glumac njegovih godina ili stariji bio srećan da igra takvu ulogu.

Otkrivajući novinarima da večeras prvi put gleda film, Nadarević je rekao da po scenariju misli da je reč o filmu koji duboko ide u našu prošlost i otkriva neke stvari koje su bile sakrivene.

Film oživljava priču o jednom od najstrašnijih logora iz Drugog svetskog rata, zloglasnom Starom sajmištu, gde je tokom 1941/42. pogubljeno više od 6.000 Jevreja i Roma.

Zanimljivo je da je lik dečaka poveren malom Danijelu Pileru, violinisti, koji je sa sestrom i bratom bio prvi pobednik takmičenja "Ja imam talenat".

Muziku za film komponovao je Vlatko Stefanovski, a producenti su, pored Paskaljevićeve kuće "Nova film", i producenti iz Francuske, Hrvatske, Makedonije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: