Mostra, dan 2: Posrnula Madonna

Drugoga dana festivala u Veneciji stigle su nove zvezde, film u konkurenciji za Zlatnog lava ponovo je oduševio, dok je viđen i prvi fijasko, pošto se novo Madonnino ostvarenje nije dopalo gotovo nikome.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.09.2011.

15:46

Default images

Od specijalnog izveštača B92 iz Venecije Ane Kržavac

Sve je počelo u cik zore, kada su novinari počeli da razmenjuju iskustva o prvom danu u iščekivanju novih projekcija za akreditovane. "The Ides of March" Georgea Clooneya pobrao je samo dobre kritike, dok je oduševio i maštoviti dokumentarac "Vivan Las Antipodas!" Victora Kossakovskog, priča o zemljama antipodima, odnosno mestima koja se nalaze tačno na drugoj strani planete u odnosu jedna na druge, a kojih je veoma malo (sa druge strane Španije, jedine zemlje u Evropi koja ima kopneni antipod nalazi se Novi Zeland, primera radi).

Zvanično, dan je krenuo novinarskom projekcijom "Carnage", novog filma Romana Polanskog, rađenom po čuvenoj drami "God of Carnage" Yasmine Reze. Urnebesna, doduše mračna komedija, o razgovoru dva para roditelja koji su se našli da izglade sukob pošto su im se deca potukla na igralištu, propraćena je burnim aplauzom i kritičari su bili jednoglasni – legendarni režiser je napravio još jedan hit za „ozbiljnu publiku“. Ipak, "Carnage" ne bi bio to što jeste bez vanserijske glume četvoro velikana svetskog glumišta, Kate Winslet, Jodie Foster, Christopha Waltza i Johna C. Reilleya.

Trio Waltz, Winslet i Reilley nakon projekcije pridružio se novinarima na veoma zabavnoj konferenciji tokom koje je Winslet ponovo šarmirala javnost i neverovatnom harizmom pokazala zašto je vole i publika i kolege.

Ipak, najsjajnija zveda drugog dana bila je Madonna. Kraljica svega i svačega na Mostru je stigla da bi promovisala svoje drugo dugometražno rediteljsko ostvarenje "W.E" (glavnu ulogu tumači Abbie Cornish) i to u pratnji notornog producenta Harveya Weinsteina, koji je „stvarno verovao u njen talenat za film“, te je ostvarenje uzeo u sopstvene čeljusti.

U pitanju su dve paralelne priče, o ljubavi Wallis Simpson i kralja Edwarda VIII i mladoj razvedenoj ženi koja postaje opsednuta njihovom pričom. Uprkos simpatičnoj premisi kralja koji se odriče novca zbog ljubavi i romantizovanog viđenja sveta, kritičari su film iskasapili, okarakterisavši ga kao „površnog“, „amaterski urađenog“ i „preglupog“.



Uprkos svemu, Madonna se u krcatoj konferencijskoj Sali pojavila profesionalno odevena u retro odelu i sa osmehom na licu. Većina novinara ustala je da je pozdravi, ali je istina koju vam niko neće reći i da većinu novinara, čak i na ovako eminentnim manifestacijama, ne zanima sadržaj (filmovi), već samo tračevi i „fotkanje (sa) zvezda(ma)“. Veoma tužno, ali istinito.

„Ono što me je privuklo ovom filmu je fantastična priča. Oduševila sam se idejom da bi se jedan moćan čovek odrekao svoje krune i moći zarad ljubavi. To me je opčinilo, želela sam to da istražim, da oktrijem kako se sve odvilo i to predstavim ljudima“, rekla je kao i uvek učtiva i artikulisana Maddona, koja je u odnosu sa smrtnicima pre pristojna, nego fina.
Bar Rafaeli (Foto: B92)
Logično, na tome joj se ne mora zameriti, pošto ona jeste to što jeste u modernoj kulturi, ali je utisak da na se na ozbiljnim manifestacijama uvek pokazuju Madonnini promašaji – sam njen pokušaj da bude sineasta i eklektična umetnička duša nekako bi trebalo da bude u skladu sa onim što vidimo kod same osobe, a Madonna je previše rigidna za to.

„Da li bih se odrekla sopstvene slave zarad muškarca ili žene? Mislim da mogu da imam oba“, rekla je kroz osmeh kraljica popa, ali ne i filma.
U svakom slučaju, pričati o Madonni u filmskom ili umetničkom kontekstu tokom festivala na kome se nalaze Kate Winslet, David Cronenberg ili Gary Oldman, neukusno je. Ostalo možete naći u tabloidima.

Uprkos svemu, Mostra je čitav dan brujala o Madonni, dok su kritičari uglavnom naglabali o tome ko je bio najbolji u "Carnageu".

Crveni tepih doneo je nova uzbuđenja za obožavatelje i reportere iz sveta mode – prvo se pojavi Eli Roth, ovoga puta bez bake, i opet je šarmirao devojčice pored ograde, koje su vrištale sve dok nije ponovo prišao da se grli sa njima.

Na tepihu je sijala i Asia Argento, ali i Nicole Kidman, koja se pojavila na Madonninoj projekciji. Iako su zvezde dana bile ekipa "Carnagea" uz predivnu i savršeno elegantnu Kate Winslet, kao i Madonnina ekipa, na tepihu je, u jednostavnom crnom kombinezonu, najveću prašinu digla jedna od najlepših žena današnjice.

Bar Rafaeli, koja je u Italiji na odmoru, bez napora je pokazala zbog čega je supermodel, pošto je izgledala fenomenalno u kombinezonu, odevnom predmetu od kojih mnoge žene zaziru, pošto ističe sve.

Sve u svemu, uzbudljiv početak i najava još boljeg trećeg dana, kada će crvenim tepihom prošetati italijanska Madonna – Monica Bellucci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: