Kompanija Tera Sarinena nastupila u Madlenianumu

Kompanija Tera Sarinena iz Helsinkija nastupila je sinoć u "Madlenianumu" u okviru Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2017.

09:23

Kompanija Tera Sarinena nastupila u Madlenianumu
belgradedancefestival.com

To je prvo predstavljanje jedne finske trupe na Beogradskom festivalu igre, a sedmorica igrača izvela su koreografiju Sarinena "Preobraženo" na muziku kompozitora i dirigenta Ese-Peke Salonena.

Sarinen je odabrao tri Salonenove kompozicije - "Koncert etida za solo trubu", "Strana tela" i "Violinski koncert".

U svojim delima svetski poznat koreograf teži stvaranju živopisnog, višeslojnog pokreta snažnog izraza, a u svojoj novoj produkciji želeo je da se poigra sa suprostavljenim silama i trzavicama.

Odabrao je muškarce različitog doba i sa razlicictim iskustvom u oblasti umetničke igre kako bi se bavio temama promene i požude, ispitivao muški ples sa željom da razbije stereotipe o muškarcima i muškim igračima.

U muzici Ese-Peke Salonena pronašao je heroizam kroz koji se povlači osećajnost, što ga je inspirisalo da se bavi emocijama i time kakav je muškarac danas, da pored čvrstine, snage traga i za nežnošću, težeći beskonačnosti izražajne moći ljudskog tela i oslobađajućeg pokreta.

Energičnim jednočasovnim komadom Sarinen je predstavio retko viđenu kombinaciju snage i nežnosti, dočaravši potencijal igre, što je publika prepoznala i nagradila dugim aplauzom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: