Umrla glumica Jagoda Kaloper

Glumica i umetnica Jagoda Kaloper, koja se u bivšoj Jugoslaviji proslavila ulogom u filmu Dušana Makavejeva "Misterije organizma", umrla je u šezdeset i osmoj godini u Beču, prenele su Večernje novosti.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2016.

09:02

Umrla glumica Jagoda Kaloper
Foto: YouTube Screenshot

Film "Misterije organizma" snimljen je 1971. godine, a u njemu su uz Kaloperovu glumili i Milena Dravić i Ivica Vidović.

Bio je to i prvi jugoslovenski film u kojem se jedna glumica, Jagoda Kaloper, obnažila. Glumila je u filmovima mnogih režisera, od Krste Papića ("Lisice") do Rajka Grlića ("Kud puklo da puklo", "Samo jednom se ljubi") i Bogdana Žižića ("Kuća").

Bila je i slikarka i vajarka, a diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umetnosti. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u svetu i za svoje radove dobila značajna priznanja.

Jagoda Kaloper nije volela publicitet, retko je davala intervjue. Sa suprugom, arhitektom Radovanom Tajderom, preselila se iz Zagreba u Beč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: