Preminula slikarka i likovna kritičarka Maja Skovran

Posle kraće i teške bolesti, u 55. godini života, preminula je Maja Skovran, akademski slikar, likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu i umetnosti RTS-a, saopštio je danas Javni servis.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2016.

15:30

Preminula slikarka i likovna kritičarka Maja Skovran
Foto: YouTube Screenshot

Maja Skovran je završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića, a specijalističke studije u Italiji i Nemačkoj.

Kao mladu slikarku privukao ju je televizijski medij i na Radio-televiziji Srbije provela je više od tri decenije. Bila je jedan od urednika emisije "Metropolis" i autor serijala "Libela".

Proritet u njenom televizijskom stvaralaštvu bilo je očuvanje našeg i evropskog kulturnog nasleđa. Verovala je da su kultura i umetnost vrednosti bez granica. Povodom prve samostalne izložbe u Beogradu 1985.godine njen profesor Stojan Ćelić zapisao je "da Maja darovito ostvaruje forme u prostorima, usmerena na neoekspresionizam, na novu sliku".

U svojoj slici Maja Skovran je nastojala da iskorači iz uobičajenog, odabrala je igru kao moguće viđenje sveta spajajući mitološki i savremeni kontekst. Boja, tema i figura dominantni su elementi njenog likovnog jezika.

Bila je članica udruženja ULUS, LADA i AICA. Nosilac je Italijanskog ordena viteza kulture. Komemoracija povodom smrti Maje Skovran biće održana sutra u 12 sati u Galeriji RTS-a, a opelo i ispraćaj za kremaciju počinju u 12.30 sati na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: