Potpisan ugovor o rekonstrukciji Narodnog muzeja

Narodni muzej u Beogradu i građevinsko preduzeće „Koto”, potpisali su 6. maja ugovor o izvođenju radova na restauraciji, sanaciji i adaptaciji najvažnijeg muzeja u našoj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

12:51

Potpisan ugovor o rekonstrukciji Narodnog muzeja

Foto: flickr.com/only_point_five

Time se, trinaest godina od zatvaranja stalne postavke i pola veka od poslednje rekonstrukcije, otklanja svaka vrsta neizvesnosti i otvara novo poglavlje u istoriji najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

Ukupna vrednost ugovora je 824 miliona dinara (bez pdv-a). Celokupna suma neophodna za ovaj veliki poduhvat obezbeđena je iz budžeta Republike Srbije.

"Obnova Narodnog muzeja je prioritetni projekat Ministarstva kulture i informisanja i svetla obaveza države ne samo prema svojim građanima i brojnim posetiocima iz inostranstva, nego i prema generacijama kulturnih poslenika iz naše prošlosti koji su svoj trud, znanje i talenat uložili u stvaranje i očuvanje zbirki Narodnog muzeja", saopšteno je iz Ministarstva.

Ovaj veliki infrastrukturni zahvat, u kome će učestvovati još tri domaće firme — „Termoinženjering”, „TVI” i „Topvud” — podrazumeva obimne građevinsko-zanatske radove, zamenu dotrajalih instalacija, uvođenje novih savremenih sistema, sanaciju i adaptaciju krovnih površina i svih prostorija namenjenih smeštaju i prezentaciji kulturnih dobara.

Po završetku radova, zdanje Narodnog muzeja u Beogradu će u potpunosti odgovarati najsavremenijim muzeološkim standardima. Muzej će, uz novu postavku, na kojoj se uveliko radi, ponovo postati mesto susreta, kreativnosti, kritike i dijaloga, učenja i uživanja.

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Sadašnja zgrada u kojoj se Muzej nalazi izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova. Muzej poseduje zbirku od preko 400.000 najvrednijih umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: