U Kinoteci otvoren Legat Ružice Sokić

U Jugoslovenskoj kinoteci danas je svečano otvoren Legat Ružice Sokić, sa fotografijama iz brojnih uloga, nagradama, plakatima i knjigama te omiljene i cenjene glumice koja je preminula u decembru 2013. godine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 16.10.2015.

10:40

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternik (arhiva)

V.d. direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, u prisustvu brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca Ružice Sokić, među kojima je bio i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, otvorio je legat ističući da je posao, ali i ponos ove institucije da čuva kulturno nasleđe.

Kinoteka već ima više legata, počev od poklona Ljubiše Samardžića i drugih filmskih umetnika i poslenika, a u toku su pregovori za legate Milene Dravić, Bate Živojinovića...

"Cenimo što su nam poverili ono što je njima bilo dragoceno, da to čuvamo i da to predstavimo sledećim generacijama", rekao je Zelenović.

Za najnoviji legat zahvalio je Miroslavu Lukiću, suprugu Ružice Sokić i Fondaciji koja nosi njeno ime.

"Ružica je bila osobena glumica, imala je svojevrsni stil komike, igrala je male ljude, sa margine, saosećala je sa svojim likovima, a publika je to prepoznavala i volela", istakao je Zelenović.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ružica Sokić, glumica Vesna Stanković podsetila je da je Fondacija osnovana na inicijativu Lukića pre godinu i po dana sa ciljem da čuva uspomenu na slavnu glumcu, ali i da podrži mlade talente.

Cilj Fondacije je i da razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti, podstiče i nagrađuje stvaralaštvo darovitih umetnika i studenata pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti.

"Ružica je bila izvanredna osoba i to ne sme da se zaboravi. Fondacija je preuzela odgovornost da se njeno stvaralaštvo, koje je trajalo duže od pola veka, ne zapostavi", rekla je ona.

Povodom dana rođenja Ružice Sokić, u decembru, biće prvi put dodeljena nagrada njene Fondacije, najavila je Stankovićeva i zahvalila prijateljima i donatorima koji na različite načine pomažu rad Fondacije.

Među njima je izdavačka kuća Laguna koja je, u saradnji sa Fondacijom, upravo objavila knjigu Ružice Sokić "Moja gluma", sa podnaslovom "Tragom izgovorene reči glumice".

Knjigu su priredili teatrolozi Zoran T. Jovanović i Vesna Krčmar kao izbor iz njenih mnogih iskaza i zapisa.

Ružica Sokić je ostvarila čak 450 uloga i dala 250 intervjua, koji su se često pretvarali u sesije u kojima je vodila dijalog sa sobom, preispitivala se, sagovorniku i sebi odgonetala faze svog života.

Iz tog obilja materijala nastala je ta slojevita priča sazdana od promišljanja o glumi, poetici filma i pozorišta, ali i o događajima u bivšoj zemlji, karakterima i postupcima kolega, atmosferi na festivalima i iza scene...

"Govorila je iskreno, kritički, ali i emotivno i sa strašću - svakim redom ove knjige pokazujući kako se glumom nije bavila nego ju je živela", navodi se na koricama knjige "Moja gluma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: