Mađarska: Obeležava se Mesec srpske kulture

Centralna i najveća kulturna manifestacija Srba u Mađarskoj ''Mesec srpske kulture" počinje 12. septembra, a tom prilikom biće organizovani razni programi - izložbe, koncerti, pozorišne predstave, književne večeri i promocije, naučna predavanja, programi za decu, saopštio je Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2014.

10:50

Default images

Kako je navedeno, peta po redu manifestacija trajaće do 10. oktobra, a svečano otvaranje ''Meseca srpske kulture'' biće 12. septembra na budimpeštanskoj muzičkoj akademiji Ferenc List, uz učešće Orkestra Vujičić i uglednih zvanica iz Srbije i Mađarske.

Prvi program serijala predstavlja multimedijalni projekat ''Serbian džez, bre" koji je višegodišnji multimedijalni, autorski i izvođački projekat i kao takav do sad je realizovan u više zemalja i gradova, a ovom prilikom po prvi put biće prikazan u Mađarskoj. Istaknuti muzički sastav srpske džez scene koristi muzičko nasleđe prostora na kome stvaraju, a repertoar je sačinjen od autorskih kompozicija, ali i kompozicija proslavljenih srpskih džez muzičara, odnosno, srpskih narodnih pesama. Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika. Projekat objedinjuje dva umetnička medija - muzički i vizuelni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: