Nagrada za muzej iz Prijepolja

Muzej iz Prijepolja, ponos naše muzejske delatnosti, nije postao Evropski muzej godine, za šta je bio u najužem krugu nominovanih, ali je na održanoj dodeli priznanja u Portugaliji osvojio specijalnu nagradu Evropskog muzejskog foruma, jednu od svega tri dodeljene u razlicitim kategorijama.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika, B.P

Ponedeljak, 21.05.2012.

09:59

Default images

Vest je originalno objavljena u dnevnom listu Politika.

Radosnu vest iz portugalskog grada Penafiel, gde se održavala ta svečana ceremonija, za „Politiku“ je javio Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog muzeja.

– Radujemo se našem izuzetnom uspehu i dobijenoj nagradi, svakako najznačajnijoj za muzejsku delatnost u Srbiji. Ovo je veliki događaj za našu kulturu, jer je priznanje dobijeno u žestokoj konkurenciji. Konkurisalo je 60 muzeja iz Evrope, a mi smo ušli medu šest najboljih, o čemu nismo mogli ni da sanjamo. Koliki je to uspeh jasno je ako kažem da, na primer, od 10 muzeja iz Engleske koji su u ovom izboru učestvovali nijedan nije prošao u najuži krug. A za Evropski muzej godine proglašen je muzej iz Španije – rekao nam je zadovoljni Pušica, najzaslužniji za sve uspehe ustanove na čijem je čelu.

Veliki publicitet dobilo je finale ovog izbora Evropskog muzejskog foruma, mediji iz mnogih država Evrope pratili su dešavanja u Penafielu, a u sali je bilo oko 400 muzejskih stručnjaka i gostiju. Naša dvočlana delegacija – s Pušicom je ovde i Mila Popovic Živančević, direktorka Centralnog instituta za konzervaciju Srbije – pobrala je mnoge čestitke za specijalnu nagradu, zasluženo osvojenu u nadmetanju malog prijepoljskog muzeja s najvećim muzejima iz vodećih evropskih metropola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: