"Tramvaj poezije" protutnjao gradom

U okviru obeležavanja Svetskog dana poezije 21. marta, putnici u tramvaju na liniji broj 2 u Beogradu, danas su imali priliku da uživaju u stihovima, koje im je tokom vanredne vožnje u "krugu dvojke" čitalo desetak domaćih i stranih autora poezije.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

14:06

Default images

Petar Matović, Jasna Milićev, Milan Vukelić, kao i gosti pesnici iz Izraela i SAD neki su od autora koji putnicima u "Tramvaju poezije" pročitali svoje pesme o Beogradu, životu i kapitalizmu.

Prema rečima autorke ovogodišnjeg koncepta obeležavanja Dana poezije Ane Ristović, njegov naziv "Stop, pesma ujeda", sadrži u sebi određenu upozoravajuću notu da poezija polako gubi na popularnosti.

"U današnje vreme prevlasti tržisne politike, poezija je nestala sa polica knjižara i sve je manje izdavača koji je štampaju, ali ona ipak pronalazi način da dođe do svojih čitalaca", navela je ona, dodajući da će jedna od tema obeležavanja biti i odnos poezije i savremenih medija.

Pesnikinja Jasna Milićev ocenila je da događaji kao što je ovaj mogu da doprinesu da ljudi počnu da razmišljaju o čitanju poezije, ističući da je je ta vrsta stvaralaštva zadnjih godina nepravedno zapostavljena.

Svetski dan poezije ustanovio je UNESCO, a u Srbiji se obeležava od 2001. godine, kada je Kulturni centar Beograda okupio pesnike i organizovao višednevno čitanje poezije na nekonvecionalan način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: