Uskoro počinje 78. Vukov sabor

Niz sadržaja 78. Vukovog sabora počeće u ponedeljak, 10. septembra, i odvijaće se svakodnevno u Jadru, rodnom kraju velikana naše kulture Vuka Karadžića.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

18:23

Default images

Predstavnica organizatora, direktorka lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadzić’’ Dajana Đedović rekla je danas za Tanjug da će sedmodnevni program ovogodišnjeg Vukovog sabora da se odvija od 10. do 16. septembra u Loznici i Tršiću.

Ona je dodala da će najpre, u okviru ciklusa "Moj grad", koji svake godine predstavlja grad u zemlji ili u inostranstvu svojevremeno povezan sa Vukom, ovoga puta Lozničanima da bude približen Kruševac, koji ima vrednu tradiciju i kulturnu baštinu.

Prema njenim rečima, Kruševac će čitavim nizom programa da predstavi njegove najznačajnije institucije, kao i mladi iz tog grada koji će građanima prikazati svoj kulturni potencijal.

U Galeriji "Mina Karadžić“ prve večeri biće postavljena izložba "Život u Lazarevom gradu“ Narodnog muzeja iz Kruševca i izložba karikatura Festivala humora i satire "Zlatna kaciga“ koji priređuje Kulturni centar iz tog grada, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da će u Vukovom domu kulture te večeri saborske dane da otvori ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, dok će reči pozdrava i dobrodošlice da uputi gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Na svečanom otvaranju posetioci će imati priliku da vide predstavu Branislava Nušića “Put oko sveta” u izvođenju Kruševačkog pozorišta, u kojoj će glavnu ulogu igrati Milorad Mandić Manda.
Foto: Tanjug
Sve do nedelje sledi niz događaja, rekla je Đedović i istakla da je planiran i koncert Vlatka Stefanovskog sa svojim triom, a u okviru ovogodišnjih saborskih programa biće predstavljen i Institut za književnost i umetnost koji ove godine slavi 50 godina postojanja.

Pretposlednjeg dana sabora u Tršić će da pristignu studenti slavistike iz 65 zemalja Evrope i sveta i za njih će da bude pripremljen poseban sadržaj i pružiće im se prilika da prođu kroz sve radionice koje se odvijaju u tom mestu, da se druže sa stručnjacima i tako nauče nešto novo iz te oblasti.

Završni program Vukovog sabora počeće izložbom “S kanicom po Srbiji” u Osnovnoj školi “Vukova spomen škola”, koju su pripremili Narodni muzej iz Beograda i društvo “Feliks Kanic”, a izložbu će otvoriti direktorka Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu Ketrin Orel.

Potom će u Muzeju jezika i pisma u Tršiću da usledi predstavljanje publikacija na šest evropskih jezika o Vuku Karadžiću, Tršiću i srpskoj tradiciji, koje su nastale kao rezultat rada radionice “Škola jezika i prevodilaštva” u tom mestu.

Saborsku besedu će da održi književnik Ranko Risojević iz Republike Srpske, a zatim će Narodno pozorište iz Beograda da izvede predstavu “Kanjoš Macedonović” u režiji Vide Ognjenović.

Program 78. Vukovog sabora će da bude završen popodnevnim poselom na kome će učestvovati kulturno-umetnička društva “Stanko Paunović” iz Pančeva i “Karadžić” iz Loznice, kao i ženski vokalni duet “Krin”.

Pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture i informisanja, Vukov sabor su organizovali Grad Loznica i Centar za kulturu ’’Vuk Karadzić’’, uz podršku pojedinih darodavaca, prijatelja te manifestacije, navela je Đedović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: