Marini Abramović državno priznanje

Čuvena svetska umetnica Marina Abramović dobitnca je ovogodišnje Trinaestojulske nagrade za životno delo, najvećeg državnog priznanja Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

14:18

Default images

Priznanje će joj biti uručeno naknadno, pošto umetnica nije mogla da prisustvuje današnjoj (12. jul) svečanosti u Podgorici na kojoj su nagrade uručene ovogodišnjim dobitnicima.

Godišnje Trinaestojulske nagrade dobili su pored Marine Abramović i režiser Branko Baletić, Ženski rukometni klubu "Budućnost" i podgorička kompanija "Plantaže 13. jul".

Njima je nagrade, na svečanosti u Podgorici, uručio predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.



Trinaestojulska nagrada dodeljuje se kao godišnje priznanje građaninu ili državljaninu Crne Gore, grupi osoba ili pravnom licu koje ima sedište na crnogorskoj teritoriji, za dela ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva, koja su od izuzetnog značaja za državu.

U Crnoj Gori, nizom prigodnim manifestacija i svečanosti, danas i sutra biće obeležen 13. jul - Dan državnosti.

Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović prirediće večeras u Plavom dvorcu na Cetinju prijem, povodom Dana državnosti.

Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog i javnog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: