Procvat umetnosti posle Mubaraka

Procvat egipatske umetnosti posle pada Hosnija Mubaraka udahnuo je novu živost Kairu i doprineo poslovanju gradskih galerija koje su pune dela ponosa, besa i optimizma generacije koja je godinama bila frustrirana stanjem u zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2011.

14:26

Default images

Politikom inspirisane fotografije, grafički dizajn i grafiti po zidovima, ogradama, mostovima i krovovima pojavili su se u velikom broju posle 18-dnevnih nemira koji su doveli do pada Mubaraka.

Širom Kaira, lica demonstranata nastradalih u sukobima ovekovečena su na betonu, na zidovima se mogu videti pesnice kako se oslobađaju stega i drevne mumije koje viču „Slobodan sam“.

Većina ulične umetnosti odražava ponos koji je ujedinio Egipćane u jedan pokret protiv okamenjene politike i ogromne podele na bogate i siromašne.

Neki dileri umetninama smatraju da je pokret zainteresovao kolekcionare kako u Egiptu tako i u inostranstvu.

„Postoji veliko ineresovanje za grafiti umetnicima, ilustratorima, autorima novih stripova“, rekao je direktor galerije Taunhaus Vilijam Vels. „Trenutno, stranci koji dolaze ih stalno traže“, dodao je Vels.

Vlasnica galerije Safar Kan, Mona Said rekla je da je njena izložba „Egiptu s ljubavlju“ na kojoj su predstavljene fotografije i grafička dela inspirisana „ustankom“ protiv Mubaraka izazvala veliko interesovanje.

„Prodala sam četiri puta više dela nego što sam očekivala. Poslala sam ih u sve delove sveta“, dodala je ona.

Hosam Hasan, umetnik koji kombinuje fotorafiju, digitalni dizajn i slikarstvo, izlagao je u Safar Kan galeriji i do kraja godine bi trebalo da organizuje izložbe u evropskim gradovima, uključujući Beč i London, a početkom godine i Pariz.

Drugi umetnici nadaju se da će njihove vizije pobune doprineti promovisanju društvenih ciljeva koji su bili zapostavljeni tokom vladavine Mubaraka, kome se trenutno sudi zbog upotrebe bojeve municije protiv demonstranata, korupcije i zloupotrebe moći.

Hanan el Nahravi, gluvonema umetnica koja slika nadrealističke predstave Mubaraka u ulju i mastilu kaže da su gluvonemi bili nevidljivi pod Mubarakom i da je cilj njene umetnosti da podigne svest ljudi o njihovom postojanju.

"Mubarak nije voleo hendikepirane, bez obzira na to koji je bio njihov hendikep“, objasnila je ona uz pomoć sina koji joj služi kao prevodilac.
Pojedini u Egiptu međutim strahuju od vojske i njihove cenzure. Vojska je preuzela vlast nad zemljom od pada Mubaraka 11. februara i grupe za zaštitu ljudskih prava strahuju od eventualnih prekih sudova protiv civila koji su kritikovali akcije vojske,

Mnogi strahuju i da bi verski konzervaticvi mogli da dođu na čelo države i tako uguše slobodu izdražavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: