Umro Džejms Braun

Legendarni američki pevač soula Džejms Braun preminuo je u 73 godini.

Kultura

Izvor: Najveæi hitovi

Ponedeljak, 25.12.2006.

14:01

Default images

U izjavi BBC-ju, njegov agent Frenk Kopsidas rekao je da ga je Braunova smrt iznenadila, budući da je čitave godine bio aktivan, uključujući i poslednjih nekoliko dana:

"Ove godine imao je gotovo sto koncerata, a jedan od njegovih poslednjih nastupa bio je u okviru muzičkog festivala BBC Proms. Bio je u stanju da napuni svaku moguću salu. U petak je poklanjao igračke, što radi svake godine u gradu Augusti u Džordžiji, u subotu je bio kod zubara u Atlanti. Zubar mu je rekao da nešto nije u redu i poslao ga odmah kod lekara. U bolnicu je primljen sa ozbiljnim zapaljenjem pluća."

Samoproglašeni 'kum soula' nije se uvek osećao dobro, kako glasi naslov jednog od njegovog hitova.

Rođen je u ruralnoj Severnoj Karolini, a već u četvrtoj godini roditelji su mu se razveli.

U sedmoj se nastanio u jednoj javnoj kući u Džordžiji, a novac za kiriju skupljao je čisteći cipele i stepujući na pločnicima.

U šesnaestoj je na sopstvenoj koži osetio američki rasizam - za pokušaj krađe automobila osuđen je na osam godina zatvora, od čega je odležao tri.

Po izlasku iz zatvora počeo je da peva u jednom gospel horu, čime je započela njegova muzička karijera, koja je promenila muzičke tokove, kaže jedan od BBC-jevih DJ-eva i muzički kritičar Bob Haris: "Pesma "Probaj me" se 1958. prvi put našla na prvom mestu top liste i od tada je probijao sve postojeće rekorde u prodaji ploča. Imao je ogroman uticaj, ne samo na crnačku muziku, već i na obožavatelje među belcima, koje je snažno motivisao i bio inspiracija i za njihovu muziku."

Jedna od Braunovih pesama koje će ostati upamćena je ona sa naslovom "Kaži glasno, crn sam i ponosan", kaže Bob Haris.

"On je bio ličnost koja je oko sebe okupljala toliko mnogo ljudi, mnogima je bio nadahnuće. Pesma o crnačkom ponosu je bila od ogromnog značaja u Americi početkom šezdesetih, kada je crnačko stanovništvo počelo da se bori za svoj identitet. Džejms Braun je bio snaga iza koje su se oni okupljali."

O Braunovom uticaju na crnačko stanovništvo govori i podatak da su američke vlasti naložile da se njegov nastup iz Bostona emituje na televizijskim programima širom zemlje, neposredno nakon ubistva Martina Lutera Kinga 1968. godine.

Tokom tog koncerta, Džejms Braun je neprestano pozivao da se strasti smire, čime je ublažio plimu crnačkog nezadovoljstva i dobio lične poruke zahvalnosti od predsednika Džonsona.

Ali Braunova autodestrukcija nastavila je da ga uvaljuje u nevolje.

Zbog droge i posedovanja oružja ponovo je završio u zatvoru.

Ponovo je postao popularan osamdesetih godina, kada je njegova fuzija džeza, ritma i bluza, gospela i soula postal interesantna stotinama novih rep muzičara koji su u svojim pesmama često semplovali delove iz Braunovih hitova.

"Kum soula", sudeći po onome što je BBC rekao u oktobru ove godine, tome se ni najmanje nije protivio: "U svakome postoji soul, bilo da govori, svira rok, hip hop ili peva gospel. Treba da se držimo onog što radimo. Eto, ja imam sedamdeset i tri godine i radim istu stvar u kojoj uživam. Ne želim da se menjam, jer onda bih morao da promenim i ime i nazovem se ne znam kako ... Ja želim da budem Džejms Braun."

Braunova trajna muzička ostavština predstavlja uticajnu kombinaciju soula, džeza i ritma i bluza koja je postala poznata kao fank, s hitovima poput "(I Got You) I Feel Good" i "Sex Machine".

BBC Serbian

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: