Subota, 26.12.2009.

16:23

Voji Brajoviću "Dobričin prsten"

Nagrada Saveza dramskih umetnika Srbije (SDUS) "Dobričin prsten" za životno delo, uručena je glumcu Vojislavu Voji Brajoviću na svečanosti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Izvor: Tanjug: Foto:Tanjug

Default images

Prošlogodišnji dobitnik Predrag Ejdus uručio je Brajoviću, 25. laureatu, zlatnu kopiju prstena barda srpskog glumišta iz prve polovine 20. veka, Dobrice Milutinovića.

Brajović je dobio i unikatnu diplomu na pergamentu, kao i Plaketu pozorišta "Dobrica Milutinović" iz Sremske Mitrovice, a kao sastavni deo nagrade SDUS će objaviti monografiju o njemu, uz pomoć Fonda "Filip i Madlena Cepter".

Brajović se zahvalio pozdravljen burnim aplauzom u prepunoj velikoj sali JDP-a "Ljuba Tadić".

"Postoji toliko ljudi od kojih sam učio, sa kojima sam radio, sa kojima sam se družio i koji su mi bili partneri na sceni, u druženju i ljubavi. Svi su oni zaslužni za ovo što dobijam", rekao je on, a zatim interpretirao znameniti 66. sonet Vilijema Šekspira.

Predsednik žirija Vladimir Stamenković obrazložio je da je Brajović "počev od sredine 80-ih godina prošlog veka, a naročito na njegovom kraju i početkom novog milenijuma, svojim glumačkim kreacijama presudno doprineo da se u našem centralnom teatru, pa samim tim i kao parametar u srpskom pozorištu u celini, održi visok nivo glume i posle odlaska sa scene prethodne generacije velikih glumaca".

"U tom dugačkom razdoblju, Brajović je imao ključnu ulogu u nizu odličnih predstava, od kojih su neke nesumnjivo bile antologijske vrednosti", rekao je on, navodeći "Mrešćenje Šarana", "Bure baruta", "Rodoljupce", "Pozorišne iluzije", "Oluju i "Troila i Kresidu" kao predstave koje su donosile "ono najvitalnije iz evropskih pozorišnih tokova, duh modernizacije, nemir i prevrat u osećajnosti i scenskom izrazu".

Stamenković je dodao se "Brajovićev opus može oceniti kao dragocen, zato što nam još više približava tragikomedijski pozorišni obrazac, preovlađujući model u teatru u 20. stoleću, težnju da se putem plemenite zabave, koja izaziva u isti mah i smeh i sažaljenje, gledaocima pruže duboka saznanja o čoveku, o društvu, o svetu".

U dvosatnom programu o Brajoviću su govorili upravnik njegovog matičnog pozorišta JDP-a Branko Cvejić, kolege i prijatelji Nikola Đuričko, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Svetlana Bojković, Mustafa Nadarević, Jovan Ćirilov, Slobodan Unkovski, Dejan Mijač, Goran Marković i drugi.

Na sam početak Brajovićevog bavljenja glumom, u dramskoj sekciji Valjevske gimnazije podsetila je profesorka književnosti Ljubica Nožica, koja mu je bila razredni starešina pre više od četiri decenije, a prikazani su i inserti i fotosi iz njegovih mnogobrojnih predstava i filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: