Maja Uzelac snima vestern Plava krv

Rediteljka i TV autorka Maja Uzelac najavila je svoj prvi igrani film "Plava krv", i rekla je da će u tom "vestern-noaru" smeštenom u Beograd biti krvi - doduše stilizovane, "ali od one vrste od koje te ipak malo bocka u stomaku".

Izvor: Beta.

Sreda, 15.10.2008.

11:00

Default images

"Pre nego što postane plava, ta krv će biti one posebne sirove nijanse crvene, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim", rekla je agenciji Beta Maja Uzelac, koja će "Plavu krv" snimati od sredine 2009. godine, u produkciji Srđana Šapera, po sopstvenom scenariju.

Prema rečima autorke kultne TV emisije "Kulturni nokaut", ukrštanje vesterna i noara nije bilo namerno: "Htela sam da napišem priču koja me zanima, u stilu koji joj najbolje pristaje. I tako je ispalo. Valjda je srpska stvarnost vestern, ili je tako vidimo mi, romantici. A noar je žanr iz kog stalno svi kažu da sam ja 'ispala'".

Maja Uzelac je takođe izrazila nadu da će "Plava krv" dobiti verziju za inostranstvo i dodala: "Koliko god da je ovo “beogradski film”, on je savršeno razumljiv svakom na svetu, pošto se bavi mehanizmima koji postoje svuda i uvek, i likovima koji će svakom delovati poznato".

Radnja je smeštena u Beograd današnjice, i govori o dve žene koje se bore oko istog muškarca. Kako oružani sukob eskalira i postaje sam sebi svrha, muškarac oko kojeg je sve počelo pretvara se u nevažnu figuru.

"To je ekstremizacija principa koji često primećujem", rekla je Maja Uzelac. "Žene se toliko fokusiraju jedna na drugu, da na kraju postoji dobra šansa da zaborave na nesrećnika od kog je sve i počelo. Malo je smešno, a malo je i jezivo".

Upitana ima li nekakvu ciljnu grupaciju za svoj film, odgovorila je: "Pa, moram da priznam da sam mislila da je film više “ženski”, ali onda se pojavilo toliko muških fanova scenarija, da je to ludilo. Tu sam shvatila da muškarci mnogo bolje kapiraju žene nego što inače smeju da priznaju."

Pored krvi, stilizovano će, kako je ukazala, izgledati i Beograd. Ona najavljuje u medijima da glavni grad Srbije neće biti "siv, slomljen, sa kontejnerima, prosjacima i dnevnom politikom", već "jedan lep Beograd u boji, magičan, čaroban i mitski".

"Ja sam oduvek znala da “iskopam” najlepše strane svog grada. Sad još samo da se one snime onako kako ih ja vidim. To se valjda i zove "stilizacija'", izjavila je Maja Uzelac.

Upitana koliko je potrebno novca da bi se snimio film kakav je zamislila odgovorila je: "Jedino mi je jasno da to nije baš jeftino. Ali, kažem, ja za to uopšte nemam osećaj. Baš zato imam oko sebe ljude koji ga imaju."

Rediteljka nije isključila mogućnost uključivanja koproducenata. "To je deo priče koji nam tek predstoji. Ja apsolutno verujem Srđanu Šaperu, svom producentu, i sigurna sam da će on doneti najbolje odluke u tom smislu. Moja najveća ambicija ostaje da se što manje bavim finansijama, a što više svojim poslom".

Kako je rekla, najveća satisfakcija od "Plave krvi" biće da film liči na ono što je ona zamislila. "Ako bude tako, sigurna sam da će i sudbina filma biti baš takva kakva treba da bude".

Upitana za omiljeni vestern i omiljenu vrstu vesterna, odgovorila je: "”Bilo jednom na Divljem zapadu”. “Dvoboj na suncu”. Što će reći, ti malo surovi, divlji, razuzdani, ali sa smislom za humor. I ”Neoprošteno”. On nije baš smešan, ali je suroviji od oba prethodna zajedno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: