Munjurangabo

Li Isak Čang, Ruanda/SAD, 2007, 97’
kinjaruandanski
Mesto: Dvorana Kulturnog centra Beograda
Vreme: nedelja, 9. novembar, 21:00

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

00:55

Default images

Nagrade i festivali
Glavna nagrada žirija, AFI Fest, Los Anđeles 2007.
Međunarodni filmski festival u Kanu 2007.
Međunarodni filmski festival u Roterdamu 2008.

Kritike
“Zapanjujući i potpuno maestralan… do sada, najbolji i najistinitiji film o moralnim i emotivnim posledicama genocida koji je uništio Ruandu pre 15 godina.”
- Robert Koler, Varajeti

Sinopsis
Nakon što ukrade mačetu sa pijace u Kigaliju, dečak Ngabo i njegov prijatelj Sangva napuštaju grad i polaze na put koji se tiče njihove prošlosti. Ngabo traži pravdu za svoje roditelje koji su ubijeni u genocidu, a Sangva želi da poseti dom koji je napustio pre mnogo godina. Iako planiraju da posete Sangvin dom na samo nekoliko sati, dečaci ostaju nekoliko dana. Kako su iz dva različita plemena, njihovo prijateljstvo dolazi u pitanje jer ga Sangvini oprezni roditelji ne odobravaju, upozoravajući svog sina da su Hutu i Tutsi večiti neprijatelji.

Biografija
Sin korejskih imigranata, Čang je odrastao na maloj farmi u ruralnom Arkanzasu, a potom pohađao Jejl gde je studirao biologiju. Otkrivši umetnički film u završnoj godini studija, Čang je napustio svoje planove za studiranje medicine i okrenuo se snimanju filmova. Munjurangabo je njegov prvi dugometražni film. Živi u Njujorku i nedavno je oformio producentsku kuću Almond Tree Films sa svojim saradnicima i kolegama Semjuelom Andersonom i Dženi Lund. Pored toga što podržavaju sopstvena ostvarenja, oni nastoje da otvore filmsku školu u Ruandi.

Izjava reditelja
Munjurangabo je prvi dugometražni igrani film ikada napravljen na kinjaruandanskom jeziku. Režiranje u stranoj zemlji i na jeziku koji ne govorim je zapravo bila prednost, nateravši me da radim kao stranac, autsajder. Ovo me je čuvalo od ubacivanja nekih ličnih ideja i istina koje su relativno minorne, dozvoljavajući istraživanje univerzalnijih pitanja koja mogu da povežu Amerikanca korejskog porekla sa nekim iz Ruande. Nadam se da će se ta veza produžiti i do vas, gledaoca.”
- Li Isak Čung

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: