Nedelja, 08.03.2020.

17:54

Erdogan sutra sa EU liderima u Briselu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra sa liderim EU u Briselu, saopšteno je u Savetu EU.

Izvor: Tanjug

Erdogan sutra sa EU liderima u Briselu
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Turske Erdogan u 18 časova sastaje se sa predsednicima Evropskog saveta i Komisije Šarlom Mišelom i Ursulom fon der Lajen.

Do posete turskog predsednika Briselu dolazi nakon više varednih sastanka koje je EU organizovala zbog eskalacije prilika na tursko- grčkoj granici.

EU je u više navrata pozvala Tursku da se pridržava Sporazuma o migrantima potpisanog 2016. godine i zaustavi novi talas izbeglica koje preko turske poslednjih dana nesmetano stižu na spoljne granice EU.

Brisel je upozorio Ankaru da ne koristi migrante kao ”istrument pritiska u cilju dodatne podrške” i naglasio da ”EU neće dozvoliti da bude ucenjivana”.

Evropska strana navodi da se Unija u potpunosti pridržava Sporazuma iz 2016. godine koji predviđa šest milijardi evra za humanitranu pomoć izbeglicama, od čega je, kako kažu u Briselu, 4, 7 milijardi locirano, a 2,3 miljarde već isplaćeno.

Pored poslednje krize oko migranata i izbeglica, u EU navode da sa Ankarom imaju dosta ”otvorenih pitanja” među kojima su i turska bušenja u potrazi za naftom i gasom u blizini obala Kipra, koje je Brisel ocenio kao ilegalne i uveo sankcije Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: