Vesti: Slep vozio 280 km/h, izabran najružniji automobil...

Izvor: B92

Subota, 15.10.2005.

13:11

Default images

Slep, a vozio 280 km/h!

Britanac Majk Njuman je po drugi put srušio svetski rekord za slepe osobe dostigavši 280 km/h sa BMW-om M5. Ovaj rezultat je postignut uoči Svetskog dana slepih, kao podstrek svim onima koji pate od ove teške bolesti. Majk Njuman je star 43 godine i otac je dvoje dece, ali njegovoj hrabrosti i upornosti izgleda nema kraja. Odmah po obaranju rekorda izjavio je da je sledeći cilj upravljanje automobilom pri brzini od najmanje 320 km/h!

Izabran najružniji automobil

U mnoštvu izbora koji popularišu lepotu i visoke umetničke vrednosti,   web sajt cardata je izabrao najružniji automobil na svetu. Pobednik ovog neobičnog izbora je južnokorejski sang jong rodijus. Skoro trećina glasača se opredila za ovaj neobični ven a drugo mesto, sa velikim procentom glasova, zauzeo je fijat multipla prve generacije. Reklo bi se očekivan rezultat kada su prva dva vozila u pitanju, međutim treće mesto je osvojio ponos nemačke industrije – majbah, pa se mnogi pitaju nisu li ovog puta pretežno britanski posetioci sajta cardate preterali.

Motor – šta je to?

Izgleda da je obuka vozača površna u Velikoj Britaniji. Naime, nedavno ispitivanje šest miliona vozača otkrilo je da većina njih nije upoznata sa funkcionisanjem najjednostavnijih uređaja i sistema u vozilu. Od vozača se tražilo između ostalog da odgovore gde treba doliti motorno ulje, gde se doliva tečnost za pranje prozora a gde za hlađenje motora. Čak 21% (preko milion) anketiranih je pogrešno odgovorilo na pitanja.  Polovina od njih je zamenila otvor za hlađenje motora sa otvorom posude za pranje šoferšajbne. Tri odsto od ukupnog broja ispitanika bi uljem pralo prednje staklo, a dva odsto bi prouzrokovali skupe havarije, jer bi sipali vodu ili tečnost za pranje stakla u motor.

Pentagon finansira trku

Agencija DARPA (Agencija za Napredna Istraživanja i Projekte Odbrane) sa sedištem u Pentagonu bila je sponzor nedavno održane trke autonomno navođenih vozila. Ruta od 132 milje je vodila kroz  pustinju punu prepreka. Vozila (bez vozača i putnika) su bila opremljena GPS satelitskim navođenjem, brojnim senzorima i radarima. Samo pet od 23 vozila je stiglo na cilj pošto su prošla iskušenja uskih planinskih prolaza, mnogobrojnih stena i tunela. Ipak, i ovo je veliki uspeh, jer prošle godine nijedno vozilo nije stiglo na cilj, odnosno najbolje je samostalno prešlo samo 7,5 milja. Ovogodišnji pobednik je folksvagen tuareg koji specijalno prerađen od ekipe mladih naučnika i studenata Univerziteta Stenford.

Ferari oživljava testarosu

Bogata istorija Ferarijevih putničkih automobila je često prepreka za utvrđivanje koji model može dobiti pridev legendarni. Bez sumnje jedno od najprestižnijih imena koje (je) krasi(o) propeti konjić je testarosa. Prvi put je predstavljena daleke 1956. godine a ime je dobila po crveno obojenoj glavi motora (testa rossa). Potom je 80-tih godina druga generacija bila udarni model Ferarija. Očekuje se da krajem sledeće godine debituje model F600 testarosa. Za sada je poznato da će imati V12 motor od najmanje 550 KS. Mada se niko ne bi iznenadio kada bi imao i celih 600 konjskih snaga. Motor će biti smešten centralno i videće se kroz providnu haubu. Naravno, glava motora će biti obojeno u crveno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: