Info

Utorak, 07.05.2013.

14:07

Patrijarh Irinej: Grigorijev istup nije stav crkve

Na relaciji Crkva - država, nakon što je vlast u Beogradu odlučila da potpiše Briselski sporazum, a SPC to osudila, sve je veći jaz, razmenjuju se poruke u kojima se ne biraju reči.

Izvor: Branka Mihajloviæ, RSE

Default images

Najnoviji povod je gostovanje u emisiji "Utisak nedelje“ episkopa zahumsko- hercegovačkog Grigorija koje je izazvalo velike reakcije u javnosti, čak i reagovanje Predsedništva države zbog otvorene kritike državnog vrha, posebno predsednika Tomislava Nikolića.

Tim povodom sa patrijarhom Irinejom Radio Slobodna Evropa je razgovarala o odnosu Crkve i države.

Patrijarh je najpre rekao da još nije gledao spornu emisiju a na konstataciju da se država direktno umešala u politiku i državne poslove povodom sporazuma o Kosovu, on je odgovorio:

"Pa crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama.“

RSE: Da li se na relaciji Crkva-država stvari zaoštravaju?

Irinej: Ne bi se reklo da se zaoštravaju nego je crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima hteli bi da te probleme nekako reše što brže. Ne vodi o posledicama i tu malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog.

RSE: Episkop Grigorije je nekoliko puta, povodom izjava predstavnika države, ne baš biranim rečima, govorio.

Irinej: Ne znam šta je kontekst. Kad vidim u celini onda bih mogao nešto da kažem.

RSE: Ali, na primer, ovde ne treba kontekst, potpuno je direktno – „da je Tadić potpisao Briselski sporazum visio bi na Terazijama“

Irinej: Čovek rekao i ostao živ. U svakom slučaju to je njegovo, a ne zvanično mišljenje crkve. Danas mnogi i u novinarstvu i političari i mnogi drugi svašta mogu da govore pa je i on možda uzeo to pravo, tu slobodu da nešto kaže. To je njegova lična i privatna stvar.

RSE: Ali je očigledno da odnos imzeđu Crkve i države nisu ni približni kakvi su bili u vreme kada su demokrate vladale.

Irinej: Nisu se odnosi u suštini promenili. Ovde govorimoo konkretno o jednom problemu koji je vrlo važan i možda imamo različite pristupe i poglede i na tome se to sve i završava.

RSE: Da, ali potpredsednik Vučić, pa premijer Dačić, oštro su reagovali i rekli da Crkvi nije mesto u državnim poslovima. To je bilo dosta direktno rečeno.

Irinej: To možemo da kažemo da je isto njihovo mišljenje, njihovo lično mišljenje. To mišljenje ne dele svi.

RSE: Mislite da u vrhu države postoje razlike?

Irinej: Verovatno da postoje. To su ipak njihovi problemi.

RSE: Ako biste davali ocenu odnosa između Crkve i države šta biste rekli?

Irinej: Ja sam zabrinut životom i prilikama u kojima se nalazimo, to je ono što me zabrinjava, ali se nadam da će biti dovoljno pameti i načina da se ti problemi koliko toliko na najpozitvniji način reše.

Patrijarh Irinej je dodao da Srpska pravoslavna crkva neće biti prisutna na protestnom skupu koji predstavnici Srba sa sa severa Kosova organizuju u Beogradu 10. maja.

Poznavalac ckrvenih prilika, publicista Mirko Djordjević za RSE kaže da je pogoršanje odnosa izmedju Crkve i države postalo sasvim vidljivo zbog načina rešavanja kosovskog pitanja. SPC je, podsetimo, direktno podržala Srbe sa severa Kosova koji su odbacili postignuti sporazum. "Crkva neće sporazum parafiran u Briselu. O tome je izdato saopštenje. To nije novo. I sada su odnosi između države i crkve, blago rečeno, zategnuti ali to više nisu uobičajene smetnje na vezama nego je to sad odlučan stav i evo Aleksandar Vučić oštro udara na crkvu i kaže ’ne mogu se oni baviti politikom, to je stvar države i proglašavati nekog herojem, a nekog izdajnikom’".

Na pitanje da li misli da ovo vodi deklerikalizaciji države, Đorđević kaže: „Ja bih voleo da je tako, ali to neće biti ni brzo ni lako, jer je klerikalizacija uzela maha toliko da se crkva pitala za sve ključne probleme i u vezi sa spoljnom i sa unutrašnjom politikom."

Dodaje da je u ovom trenutku Crkva jača od države i da je državni vrh vidno uplašen zbog toga.

„Kako će se stvari u tom smislu dalje razvijati ostaje nam da vidimo, ali srpska crkva je moćan i odlučujući faktor u državi, stoga branim tezu da ovo neće ići ni brzo ni lako i da će odnosi biti blago rečeno zategnuti i sve komplikovaniji.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: