O fašizmu se ne diskutuje, on se sankcioniše

Da društvo može da reaguje, makar i kasno, i uputi poruku zajednici pokazalo se ove godine kada je otkrivena spomen-ploča dečaku Dušanu Jovanoviću koga su skinhedsi ubili samo zbog toga što je romske nacionalnosti.

Info

Izvor: Jasmina Èolak

Petak, 09.11.2007.

11:03

Default images

Nevladine organizacije u Srbiji su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u znak sećanja na Kristalnu noć 1938. godine kada je Hitlerov režim počeo progon Jevreja koji je na kraju Drugog svetskog rata rezultirao s više miliona žrtava, izrazile zabrinutost zbog narastajućih fašističkih tendencija u Srbiji, ali i zbog toga što državni organi, politički, kulturni i drugi predstavnici društva relativizuju ovu pojavu i ne vide pretnju ili opasnost po društvo.

- Savremene fašističke tendencije u Srbiji svoje utemeljenje pronalaze u istim matricama koje su početkom devedesetih godina dovele do ratova i genocida, a to su insistiranje na nacionalnoj i verskoj pripadnosti, politička i partijska podobnost, nevidljivost nasilja i diskriminacije nad pripadnicima manjinskih grupa - smatra Staša Zajović, koordinatorka NVO Žene u crnom.

Prema njenim rečima, i tokom ove godine registrovano je više napada na osobe romske nacionalnosti, učestali su napadi na male verske zajednice, osobama drugačijeg seksualnog opredeljenja neprestano se preti ili su izložene nasilju. To su samo neki od pokazatelja da unutar društva postoje tendencije koje, ako se ne sankcionišu, mogu da eskaliraju u ekstremne forme nasilja.

- Svođenje nedavnog neonacističkog marša u Novom Sadu na minornu pojavu koju je organizovala marginalna grupa mladih relativizacija je najgore vrste koja samo može da vodi ka eskalaciji nasilja - ističe Zajović.

Podsetimo i na druge slične pojave - u noći između 3. i 4. novembra desila su se dva napada na goste gej klubova u Beogradu. Registrovan je i napad na muškarca u noći između 27. i 28. oktobra, za koga su napadači po izgledu zaključili da je gej. Žrtva je završila u Urgentnom centru.

Upućene su i pretnje smrću novinaru Dinku Gruhonjiću, koje su objavljene na međunarodnom neonacističkom i rasističkom sajtu "Stormfront" 10. aprila, gde je između ostalog pisalo: "Tog skota treba ubiti, ne diskutovati o njemu" i "Dinko, znamo gde živiš". Takođe, 8. januara osvanuli su grafiti mržnje širom Srbije, a u Surdulici na zgradi gimnazije bio je nacrtan čovek na vešalima. Ispod je napisano "Tadić".

Sednica Skupštine Srbije nedavno se pretvorila u razmenu uvreda i bila je prekinuta zbog toga što je vreme za skupštinskom govornicom poslanik DSS Marko Jakšić iskoristio da ponovi uvrede na račun predsednika DHSS Vladana Batića, koga je nazvao "Ciganinom u karakternom smislu".

- O fašizmu se ne diskutuje, on se sankcioniše. Svaka diskusija da li je fašizam ispravan ili ne legitimiše fašizam kao oblik političkog mišljenja - naglašava u razgovoru za Danas Boban Stojanović, aktivista NVO Kvirija centar.

On navodi da je fašizam kada se kaže da "Cigani kradu", "Nacisti su deca koja vole svoju zemlju", kada na adventističkoj crkvi stoji grafit "Marš iz Srbije", kada se zatvaraju oči pred nasiljem, kada se u drugima vidi neprijatelj, kada se kaže "Ubi pedera", "Žene treba da rađaju, a ne da se bave politikom", kada se kaže "To se mene ne tiče".

Stojanović objašnjava da je fašizam ideologija istrebljenja i smrti, stoga prema njemu srpsko društvo mora da se odnosi beskompromisno. - Netolerantne ideologije moramo da osudimo, da preduzmemo sve mere koje će ih suzbiti u korenu. Fašizam ne može biti "druga strana" kojoj se mora pružiti jednaka šansa da se iskaže. Ako dozvolimo da fašizam kaže šta ima, možda nećemo moći da damo repliku ili postavimo sledeće pitanje - ukazuje Stojanović.

Obeležavanjem 9. novembra i uličnom akcijom NVO Kvirija - Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnost, Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvaće državne institucije, njene predstavnike, javne ličnosti i sve pojedince na odgovornost prema društvu čiji su sastavni deo, kao i na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah. Inicijativa mladih za ljudska prava i Socijaldemokratska unija ukazaće danas u petnaestak gradova, deljenjem propagandnog materijala, na opasnost od fašizma.

Na kraju, ne treba smetnuti s uma misli profesora Radoslava Ratkovića, predsednika Saveza antifašista Srbije, koji je ukazao da u Srbiji imamo rasute profašističke elemente; od ekstremnih rasističkih i neonacističkih grupa, do spoja mafije i privrednog kriminala, što je takođe profašistička tendencija koja se često prenebregava.

- U toj zoni kriminala stvaraju se partijski kadrovi i finansijeri. Tih elemenata ima i u vojsci, i u policiji, i u partijama. Prave fašističke tendencije nisu u izolovanim ekstremnim grupama, već u veoma širokim porama društva u kojima dominira ksenofobija i velikosrpstvo. Malih broj ekstremno bogatih i more sirotinje idealno je tle za demagošku ofanzivu - kaže on, ukazujući da u Srbiji veliki prostor za zebnju ostavlja i prisustvo političkih snaga koje su "pomirljive prema fašizmu". - Te snage predstavljaju kišobran jer su one formalno demokratske i vole da koketiraju - opominje Ratković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: