Info

Sreda, 23.03.2005.

12:30

Policijski čas za maloletnike

Izvor: Željka Jevtiæ

Default images

Policija je samo u Topličkom okrugu oduzela u školama više desetina komada vatrenog i hladnog oružja. Pojedini učenici donosili su i eksplozivne naprave. Pukovnik Dragan Tomić kaže da su zahvaljujući angažovanju lokalne policije u više navrata sprečeni veći incidenti i brojne đačke tuče. Broj incidenata među školskom decom u poslednje vreme je povećan, a prošlog vikenda tragično je nastradao šesnaestogodišnji Nikola Kovačević.

Još 2001. godine najavljena je akcija „Policajci za svaki kvart“. Godinu dana kasnije uvedeni su školski policajci. Krivičnim zakonikom zaprećeno je zatvorskim kaznama svima koji mlađima od 16 godina toče alkohol. Međutim, i pored toga, broj obračuna se nije smanjivao. U Zavodu za bolesti zavisnosti čak kažu da se svakodnevno otvaraju novi kartoni dece zavisnika. A o sprovođenju mere zabrane prodaje alkohola dovoljno govori činjenica da se pivo u plastičnim bocama u žargonu zove „đačko pivo“.

Pre dva dana ministar prosvete Slobodan Vuksanović je kao prve mere poboljšanja stanja među maloletnicima najavio rigoroznije policijske patrole u okolini škola. Novina je svojevrsni policijski čas za maloletnike posle ponoći.

- Ukoliko se maloletnik bez pratnje roditelja posle ponoći nađe na nekom javnom mestu, biće priveden u policiju, a roditelji će biti pozvani da preuzmu dete - rekao je Vuksanović i dodao da će se aktivirati krizni timovi u kojima će biti policajci, psiholozi i pedagozi, koji bi trebalo da pomognu deci.

Na konstataciju da neke od mera već postoje i da, što pokazuju poslednji tragični događaji, očito nisu urodile plodom, u Ministarstvu prosvete za „Blic“ kažu:

- U 60 beogradskih škola u kojima su školski policajci i te kako se popravilo unutrašnje stanje. U tim školskim zgradama i dvorištima nema više tuča i nereda...

Doktor Dragan Pajić, psihijatar u Dnevnoj bolnici za prevenciju i lečenje adolescentne politoksikomanije u Paunovoj ulici u Beogradu, kaže da podržava najavljene mere, ali i upozorava:

- Ipak, to je samo jedno u nizu parcijalnih rešenja. Kod nas je neophodno sveobuhvatno sistemsko rešenje.

Ovaj stručnjak, koji svakodnevno leči maloletnike, kaže da se prvo mora prihvatiti da problem postoji. Drugi korak jeste suočavanje sa problemom. Tek tada se može krenuti u stručno rešavanje. Pajić dodaje da je odavno tim stručnjaka predložio formiranje posebnog tela koje bi sistemski rešio problem.

- Moraju biti uključena ministarstva zdravlja, prosvete, policije, sudstva i za socijalna pitanja. Tih pet ministarstava čine pravo telo za kapitalne investicije. Investirati u mlade jeste kapitalna investicija, i to jedina i prava. Zbog naše nebrige, zabluda i neznanja, doveden je u pitanje biološki opstanak nacije - kaže Pajić.

Stručnjaci se slažu da je poslednji čas da svako od nadležnih počne ozbiljno da radi. Ministarstvo prosvete da edukuje svoje nastavne kadrove i obrazuje i vaspitava đake. Policija da sankcioniše ili pak hapsi... Kako dodaju, roditelji su ti koji su najpozvaniji za dete, a profesori bi trebalo da budu uzor.

- Mora se pojačati pedagoški rad sa kadrom koji je zaposlen u prosveti. Taj kadar mora biti edukovan o svim vrstama devijantnog ponašanja i o zloupotrebama psihoaktivnih supstanci kod mladih. Moramo da krenemo odatle. Mi moramo deci da damo primer kroz ponašanje zaposlenih u prosveti - ističe Pajić.

Predsednik Društva pedagoga Srbije Sonja Žarković ističe da su oni još pre tri godine pokrenuli program stvaranja edukovanih timova u okviru škola. „U njima nije samo pedagog već i profesori ali i roditelji koji će biti edukovani da prepoznaju rizične faktore koji se u svakoj sredini nalaze. Potom bi, u odnosu na stanje u svojoj školi, pravili program zaštite.“

- Ali, ono što je neophodno jeste frontalna borba svih nas. Svako dete u sistem uđe dobro i zdravo. Mi odrasli smo odgovorniji nego oni. Kontrolama se ne može umrežiti problem. Ti policajci nisu vanzemaljci. Ako se klinci svaku noć negde skupljaju i piju, a najveći problem za prodavca je da mu vrate flašu, problem se ne može rešiti. Radnje treba zatvarati ne zbog fiskalnog računa već zbog prodaje alkohola deci - kaže Žarković.

Prema Pajićevim rečima, za završetak projekta edukacije tela pri minstarstvima potrebna je jedna školska godina. A koliko je zapravo bitno da nadležni budu upućeni u problem, potvrđuje primerom iz jedne od beogradskih škola gde je oko 70 odsto razreda zavisno od psihoaktivnih supstanci koje su često uzrok nasilju. Kaže da je prepoznato i sankcionisano prvo unošenje i prvi klinac, danas ne bi čitavo odeljenje imalo problem. On kaže da je i normalno za mlade da legnu pre ponoći. Takve zabrane postoje i u ostalim zemljama. Normalnom raspodelom dana i noći neće se pojaviti agresija. Pajić, međutim, priznaje da su razne vrste zabrana i kazni često i kontraproduktivne. Pojačavaju frustraciju i tenziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

1 h

Podeli: