Mej: Vojna akcija nije imala alternativu

Britanska premijerka Tereza Mej dala je naređenje britanskim snagama da izvedu precizne raketne udare na Siriju kako bi se uništilo njihovo hemijsko oružje.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

10:02

Mej: Vojna akcija nije imala alternativu
(Foto: Getty images)

Ona je istakla da vojna akcija nije imala alternativu.

Mej je navela da se raketni udari izvode tako da na minimum budu svedeni bilo kakvi civilni gubici i da to nije pokušaj promene sirijske vlade, javio je Rojters.

"Ovde se ne radi o intervenciji u građanskom ratu. Nije reč o promeni režima", kazala je ona.

Mejn je navela da se Britanija priključila SAD i Francuskoj u napadu koji je opisala kao "ograničen i ciljan", nakon što su obaveštajni podaci ukazali da je vlada Bašara al Asada odgovorna za napad hemijskim oružjem u Dumi.

Britansko ministarstvo odbrane je navelo da početne indicije govore da su precizna upotreba oružja i detaljno planiranje kao rezultat dali uspešan napad.

Mej je dodala da su Britanija i njihovi saveznici koristili sva diplomatska sredstva da zaustave upotrebu hemijskog oružja, ali da su bili ometani više puta, citirajući ruski veto na nezavisnu istragu o napadu u Dumi u Savetu bezbednosti UN ove sedmice.

Ona je kazala da su Britanija i Zapad imali obavezu da odvrate Asada i druge od hemijskog oružja nakon napada u Dumi u kojem je poginulo oko 75 ljudi, uključujući decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: