Hrvati u strogo čuvanoj izraelskoj vojnoj bazi VIDEO/FOTO

Hrvatski novinari posetili su strogo čuvanu izraelsku vojnu bazu Ramat David, u kojoj se nalaze borbeni avioni F16 koje Hrvatska kupuje od Izraela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2018.

12:57

Hrvati u strogo čuvanoj izraelskoj vojnoj bazi VIDEO/FOTO
Ilustracija: GettyImages

Kako javlja Nova TV, zapovednik Eskadrile borbenih aviona, pukovnik Željko Ninić, tamo je prvi isprobao najnoviju akviziciju Oružanih snaga RH.

Pre nego što avioni stignu iz Izraela u Hrvatsku, iz Hrvatske u Izrael otići će hrvatski tehničari na obuku.

Četrdesetak hrvatskih tehničara u Izraelu će ostati između šest i deset meseci, gde će proći obuku izraelskog vazduhoplovstva.

U Hrvatsku će za dve godine stići prva dva od 12 višenamenskih borbenih aviona F-16C/D Barak/Brakeet Block 30.

Kao što je pisao Globus, hrvatskim pilotima i tehničarima sada predstoji veliki posao, u kome je presudno važna obuka, koja će se sprovoditi po principu obučiti učitelja.

Tom se metodom obučava prva generacija instruktora u Izraelu, koji potom na sebe preuzimaju obuku idućih generacija.

Pukovnik Željko Ninić je nedavno u razgovoru za Globus objasnio da odabir kandidata vode kontekst zdravlja i obučenosti.

Savršeno zdrav pilot može biti letački nesposoban za lovce ili pak obrnuto. Potrebno je zadovoljiti oboje, a sve propisuju hrvatske vojne norme koje su kompatibilne s NATO-om. Sa Izraelom će se sarađivati i na tom području, učićemo iz njihovih iskustava te se prema potrebi prilagoditi stvari u obostranoj razmeni, poručio je.

U prvoj grupi hrvatskih pilota na obuku će biti upućeno šest do osam pilota MiG-ova, a osnovni je cilj u tri godine postići optimalan broj pilotskog i tehničkog kadra da bi se sve operacije mogle sprovoditi samostalno, sigurno i u skladu s propisima. Prva generacija biće jezgro budućih instruktora pilota koja će obučavati mlađe kolege, a podjednako će biti i za tehnički sastav, koji pak čini 40 tehničara i pet inženjera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: