"Nismo mi digli mesec i zvezdu, već je podignut krst"

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog Dragana Čovića kako demografska dominacija Bošnjaka preti uspostavom islamske države u BiH.

Izvor: B92, Jutarnji list

Četvrtak, 08.02.2018.

12:09

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

U intervjuu za portal "Slobodna Bosna" Izetbegović je kazao kako su Čovićeve izjave reciklaža stare teze koja se izvlači "poput batine" još od 1983. i tzv. Sarajevskog procesa na kom se, pod optužbom za kontrarevolucionarno delovanje, sudilo grupi muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem.

"Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzovati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rešenja po volji HDZ-a", utvrdio je Izetbegović, javlja Hina.

On je tako komentarisao raniji Čovićev nastup u Zagrebu u kom je čelnik HDZ BiH utvrdio da građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu, jer bi time bila dovedena u pitanje prava druga dva konstitutivna naroda.

Slično upozorenje Čović je izrekao i protekle nedelje u Briselu kada su on, Izetbegović i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali s predsednikom Evropske narodne stranke (EPP) Džozefom Daulom.

Izetbegović smatra da cilj Čovića odnosno HDZ BiH nije teritorijalna podela BiH "iako se i time preti", nego "podela izborne baze" odnosno RTV sistema, institucija, ministarstava, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

"Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Daulom s tezom o 'radikalnoj bošnjačkoj desnici' i 'namerama stvaranja islamske države na tlu BiH'. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački poduhvat. Stoga, po njihovoj logici, vredi pokušati Izetbegovića i Bošnjake staviti u poziciju da se brane i pravdaju. Odgovorio sam da nisu Bošnjaci napravili udruženi zločinački poduhvat, srušili Mostar i napravili konc-logore u Hercegovini, da nismo mi digli mesec i zvezdu nad Mostarom, već je podignut krst", kazao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: