Egipat: Uhapšen general koji je najavio kandidaturu

Nekadašnji šef egipatske vojske, penzionisani general Sami Anan, uhapšen je nakon što je objavio da namerava da se kandiduje za predsednika Egipta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.01.2018.

20:42

Egipat: Uhapšen general koji je najavio kandidaturu

Njega je vojska optužila za kršenje egipatskog vojnog zakona, zbog kandidovanja za predsedničku funkciju bez dozvole, prenosi BBC.

On je bio poslednji veliki protivnik aktuelnom egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu el Sisiju.

Anan je bio načelnik vojnog štaba od 2005. do 2012. godine. Ranije ovog meseca je na društvenim mrežama najavio da namerava da se kandiduje za predsednika.

Posle optužbi vojske na državnoj televiziji, da je "očigledno" radio protiv egipatskih oružanih snaga, kako bi sukobio vojsku i egipatski narod, Semi Anan je sproveden u vojno tužilaštvo u Kairu.

Njegov portparol je negirao da je Anan prekršio bilo koji zakon.

Kako se navodi, aktuelni predsednik Abdel Fatah el Sisi na vlasti je od 2013. godine, nakon što je predvodio vojni udar kojim je sa čela države svrgnut Muhamed Mursi.

On je postao predsednik na izborima 2014. godine, a objavio je da namerava da se kandiduje i za drugi četvorogodišnji mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: