"Palo na desetine sela kod 'važne baze' na jugu Alepa"

Sirijska vojska je preotela od džihadista desetine sela kod vojne baze na severu, saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

14:35

Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, reč je o selima u blizini “strateški važne baze”.

Vojska je preuzele kontrolu nad 79 sela na jugu provincije Alepa, u zoni vojnog aerodroma Abu Duhura, rekao je Frans presu direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Sirijske snage se tri nedelje bore s grupom Hajat Tahrir al Šam, bivšim ogrankom Al Kaide, da bi je proterale sa aerodroma na jugoistoku provincije Idlib, koja se graniči sa Alepom.

Gotovo 100.000 civila je pobeglo zbog te ofanzive koja je omogućila sirijsko vojsci da uz pomoć Rusije preuzme kontrolu nad desetinama mesta i da nakratko u sredu uđe na aerodrom, ali se povukla zbog kontra-ofanzive džihadista.

Sirijske snage su izgubile taj aerodrom još krajem 2015. godine.

U sirijskom ratu je od 2011. godine poginulo više od 340.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: