Ponedeljak, 18.12.2017.

14:00

Poljski premijer: Nećemo da moljakamo EU da nas ne kazni

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da Poljska nema nameru da "moljaka" EU da je ne kazni zbog ugrožavanja pravne države.

Izvor: Beta

Poljski premijer: Nećemo da moljakamo EU da nas ne kazni
Foto: Epa, Clemens Bilan

"Nisam molio nikoga da ne primeni Član 7 zato što mi nismo uopšte u Evropi da moljakamo i nikoga ne molimo za to da nam odobri reformu našeg pravosuđa", kazao je Moravjecki za poljski Radio Šćećin.

Moravjecki je danas kazao da na samitu EU u Briselu krajem prošle sedmice niko ni nije krio da će Evropska komisija primeniti Član 7, poslednji korak u mehanizmu procene valjanosti pravne države u zemljama članicama, koji, ukoliko se većina od 22 od 28 članica na Savetu EU složi da je u Poljskoj ugrožena pravna država, može da rezultira čak i oduzimanjem prava glasa u EU.

Sejm i Senat poljskog parlamenta su usvojili dva poslednja zakona iz kontroverzne reforme pravosuđa koju su EK, Evropski parlament, Savet Evrope i njegova ekspertska nezavisna Venecijanska komisija, SAD i međunarodne organizacije označili kao napad na nezavisnost sudova u Poljskoj, a samim tim i na celo pravosuđe EU, pošto se presude poljskih sudova ne bi mogle poštovati, jer neće više biti nezavisne od izvršne vlasti.

Prva dva zakona reforme o opštim sudovima koji velika ovlašćenja daju ministru pravde istovremeno i generalnom tužiocu, poljski parlament je usvojio još početkom leta, ali je predsednik Andžej Duda pod pritiskom demonstracija stotina hiljada građana za slobodne i nezavisne sudove, tada stavio veto na Zakon o Vrhovnom sudu i Državnom sudijskom savetu, a u septembru predložio nešto izmenjene zakone kao kompromis.

Savetnici Dude su tokom vikenda saopštili da je on zadovoljan, jer ni amandmani koji su izmenili ta dva zakona tokom rasprave u parlamentu nisu suštiniski promenili njegovu nameru da sudovi ne budu u rukama samo jedne, vladajuće partije i ministra pravde. Ali za poljsku opoziciju, EU i međunarodne institucije to je nedovoljno i sudovi u Poljskoj gube nezavisnost od politike.

Evrokomesarka za pravosuđe, Čehinja Vjera Jourova, uz podršku Nemačke i Francuske želi da pripremi legislativne mogućnosti da ubuduće smanjenjem dotacija i novca iz evropskih fondova budu kažnjavane zemlje koje ne poštuju osnovne vrednosti EU i proceni se da je u njima ugrožena pravna država i demokratija.

Poljska računa da neće izgubiti zaista pravo glasa u EU, jer bi za to bio potreban konsenzus svih članica, a mađarski premijer Viktor Orban je više puta najavio da bi njegova zemlja stavila veto na bilo kakve kazne Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: