Srbija je uradila ono zbog čega je kritikovana Hrvatska

Imenovanje Nebojše Stefanovića za sekretara Saveta na nacionalnu bezbednost znači i dugo očekivani odlazak Aleksandra Vučića sa te funkcije.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 07.11.2017.

17:22

Srbija je uradila ono zbog čega je kritikovana Hrvatska
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Kako podseća Insajder, neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije, u junu 2014. Aleksandar Vučić je najavio da će podneti ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela. To znači da je od formiranja vlade na čijem je bio čelu, Vučić zapravo obavljao istovremeno dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost – kao član i kao sekretar.

Da bi Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7. Zakona, koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta.

Tako je izmenama predviđeno da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike.

Kada je Vučić izabran za predsednika Republike, nastavio je da obavlja funkciju, iako je u više navrata najavio da će ubrzo na to mesto biti imenovana druga osoba.

Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost kaže da je odluka o imenovanju ministra unutrašnjih poslova za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost u skladu sa zakonom i racionalna.

Racionalna je, kaže, zbog iskustva koje Stefanović ima kao ministar unutrašnjih poslova i navodi da ne očekuje promene u tom telu, koje čine i direktori obaveštajno-bezbednosnih službi, a zaduženo je za kreiranje najvažnijih aspekata politike u oblasti nacionalne bezbednosti.

"Ne očekujem da će Srbija tu praviti bilo kakve zaokrete. To telo će funkcionisati kao i do sada, a imenovanje ministra Stefanovića na mesto sekretara može samo doprineti efikasnijem funkcionisanju, ali u strateškim opredeljenjima ne očekujem nikakave promene", rekao je Dragišić Tanjugu.

On je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova bio član Saveta za nacionalnu bezbednost, a tu funkciju je, podseća, do sada obavljao Vučić.

"Vučić kao predsednik Republike više ne može da obavlja tu funkciju i trebalo je neko da se imenuje umesto njega. Mislim da je imenovanje ministra Stefanovića racionalan potez", ponovio je Dragišić.

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović kaže da ga ta odluka nije iznenadila jer se, navodi, i ranije govorkalo da će na to mesto doći bilo Nikola Selaković, bilo Nebojša Stefanović, jer su oni najbliži saradnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On međutim ističe da odluka da Stefanović bude sekretar Saveta pokazuje da nije izvršena depolitizacija službi bezbednosti, a smatra i da nema ni ozbiljne namere da se to učini.

Na pitanje šta je rešenje i kakva je praksa zemalja u okruženju, Petrović navodi da Hrvatska ima isto rešenje - da ministar unutrašnjih poslova bude sekretar Saveta, ali napominje da je ta zemlja, inače članica EU, zbog toga kritikovana.

Smatra i da bi na čelu trebalo da bude osoba koja poznaje oblast nacionalne bezbednosti i da predstavlja sponu između sveta politike i tog sektora bezbednosti.

Stefanović je danas imenovan za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a odluku o tome je doneo predsednik Vučić. Sekretar Saveta je ranije po funkciji bio šef kabineta predsednika Srbije, a danas ga, u skladu sa zakonom, imenuje i razrešava predsednik.

Inače, prvi "operativac" pre Vučića bio je Miodrag Rakić, prvi saradnik tadašnjeg predsednika Srbije i DS Borisa Tadića.

Najodgovorniji rukovodioci iz sistema bezbednosti sastajali su se u okviru Saveta zbog kriznih situacija na Kosovu i Metohiji, borbe protiv organizovanog kriminala, rizika Parade ponosa, migranata...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: