Utorak, 26.09.2017.

13:21

Burna sednica gradske Skupštine, pauze smiruju strasti

Umesto rasprave o tačkama dnevnog reda, sednica Skupštine grada Beograda postala burna pa je predsednik skupštine odredio dve pauze da se "smire strasti".

Izvor: Tanjug

Burna sednica gradske Skupštine, pauze smiruju strasti
Tanjug, arhiva

Odbornici su iskoristili vreme da jedni drugima prebace za ono što jesu ili nisu uradili za vreme u kome su vodili grad.

Obrazlažući nekoliko planova detaljne regulacije, kao i odluke da se još nekoliko takvih planova izradi, gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je u prethodnih nekoliko decenija vladala nepokrivenost planovima, pa je u prethodne tri godine jedan od najvećih zadataka bio pokriti grad planovima. U tom smislu, on je rekao da je važno da se nastavi sa izradom planova i da se grad razvija.

Odbornik DS-a Zoran Alimpić kritikovao je jedan od predloga o izradi plana detaljne regulacije za deo bloka 20 na Novom Beogradu, tražeći da se on skine sa dnevnog reda. On tvrdi da je reč o placu pored zgrade “Delte” Miroslava Miškovića, a da će izradu plana finansirati “Delta ril estejt”, koje je u vlasništvu Miškovića.

“Slušao sam emotivno izlaganje gradonačelnika Siniše Malog novinarima pred početak sednice, video sam da je ozlojeđen na određene tajkune. Pomenuo je jednog - Miškovića, a njemu se sad izlazi u susret da on plaća izradu i to je prava istina”, rekao je Alimpić.

Dok je on govorio, čuo se žamor u skupštinskoj sali, a Alimpić je zamolio predsednika Nikodijevića da “prekine ove što grakću”. Na to mu je Nikodijević odgovorio da mu neće dozvoliti da Skupštinu pretvori u politički cirkus, i zamolio ga da se odbornicima obraća sa poštovanjem i da se drži dnevnog reda.

Alimpić je ostao pri svom stavu da odluka o izradi plana za blok 20 ima veze sa Miškovićem i dodao da će mu nadležni u gradu izaći u susret “da on pravi plan kako mi odgovara” i dozvoliti da “ima veću spratnost, da bi zaradio više para i podelio sa ljudima koji su povezani sa vašim vladajućim strankama”. Nakon toga, Nikodijević je Alimpiću izrekao opomenu.

“Molim vas da nekako suzbijete nervozu koja vlada među vama. Možemo nastaviti ovu skupštinu tako što ćemo se s poštovanjem obraćati jedni prema drugima, inače nas takvo vaše ponašanje neće odvesti nigde. Ne može pred kraj mandata ovo da se pretvori u cirkus. To što su izbori, što se neki plaše za rejting, nije moj probem. Ne moramo da se slažemo, ali ne možemo da se vređamo”, rekao je Nikodijević.

U polemiku se uključio i odbornik SNS Vladimir Orlić, koji je rekao da “nema smisla” da neko koristi skupštinsku govornicu da pokazuje ličnu nervozu, kada postoji dnevni red.

“Ako želimo da uvedemo ovakvu atmosferu, nije sporno, nama to čak i politički odgovara, da se vidi razlika između onoga što su radili i šta se danas radi... nama ta razlika odgovara”, rekao je Orlić. On se obratio Nikodijeviću i rekao da “kada se dogodi nešto kao vulgarno ponašanje (Alimpića)”, mora da isključi mikrofon i objasni odborniku gde greši.

“A što je njega pozvao tajkun Dragan Đilas i zamolio za intervenciju, to je njihova interna stvar... ova Skupština nije mesto da tu potrebu zadovoljavaju”, rekao je Orlić. Nikodijević i je i njega zamolio da se obraća sa poštovanjem. “I Dragan Đilas je odbornik, iako ga nikad niste videli”, rekao je Nikodijević. Za reč se javio i šef odbornika DS Balša Božović, koji je rekao da je pomalo i smešno to što se radi.

“Ako vi dozvoljavate da jedan skajp poziv Aleksandra Vučića dominira današnjom sednicom... Zato što je od odbornika SNS i SPS tražio da u svakoj rečenici pominju 'tajkun Đilas'... Mislite da je to kampanja? Vi ćete da puknete na izborima”, rekao je Božović, nakon čega mu je Nikodijević isključio mikrofon i odredio prvu pauzu od 10 minuta.

Ni posle pauze odbornici se nisu vratili na dnevni red, pa je polemika o tome šta je koja vlast uradila za mandata u Beogradu nastavljena, a odbornici su u više navrata reklamirali povredu Poslovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: