"Tužna Morava" čeka da je "očisti" novac iz fondova EU

Katastrofalno ekološko stanje Južne Morave, na koje su ukazivali i izviđači, trebalo bi da se popravi kada Srbija bude počela da koristi pare iz fondova EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

10:31

foto: screenshot

Kako je kazao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, a prenose Južne vesti, samo u vode bi trebalo da bude uloženo ukupno 9 milijardi evra u narednih 15 do 20 godina.

Srbija je, prema proceni Evropske komisije, morala da uloži “izuzetne napore u oblast zaštite životne sredine”, a u kakvom su stanju vode najbolje svedoči regata “Južna Morava” u okviru koje su se izviđači spustili celim tokom reke, ali i dokumentarni film "Tužna Morava" koji je snimio klub ekstremnih sportova "Extreme".

Reka i obala su zatrpane otpadom, a prema rečima Jovana Kocevskog, starešine Odreda izviđača "Zavičaj 1093" iz Vranja, tokom regate je izdvojeno 30 kritičnih mesta.

Ni jedna od 16 opština kroz koje protiče Južna Morava ne prečišćava otpadne vode, pa se sva kanalizacija izlije u reku. Kocevski kaže i da đubre završava u reci jer sela u tim opštinama nemaju organizovan odvoz smeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: