Smotra staparskih ćilima za diplomatski kor FOTO

Ambasadori Australije i Norveške, diplomate iz ambasada SAD, Izraela, Velike Britanije i Programa UN posetili su treću tkačku koloniju u Staparu kod Sombora.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

09:47

Smotra staparskih ćilima za diplomatski kor FOTO
Foto: B92

Praksu organizovanja tkačkih kolonija uspostavili su gradovi Pirot i Sombor u okviru Sporazuma o saradnji na očuvanju tradicionalnog ćilimarstva koje neguju zajedno sa Etno mrežom i lokalnim udruženjima, uz podršku NALED-a i ambasada Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

U ovogodišnjoj koloniji, osim Staparki, Somborki i Odžačanki, učestvuje i dvadesetak vrsnih tkalja koje su došle čak iz Leskovca, Kladova, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Pančeva, Sremskih Karlovaca i Pirota da usavrše svoje veštine i tehnike u tkanju ćilima. Koloniju su ove godine posetile i predstavnice muzeja čipke iz grada Kiškunhalaš u susednoj Mađarskoj u cilju građenja saradnje na prekograničnim programima očuvanja kulturnog nasleđa.
Foto: B92
U okviru programa kolonije, organizuju se radionice i aktivnosti za decu koja na ovaj način upoznaju tradiciju i kulturu svoje zemlje.

Tokom posete diplomate su uručile priznanja učenicima osnovne škole u Staparu koji su učestvovali u likovnom konkursu na temu ćilima.

Nakon posete koloniji, diplomate su obišle znamenitosti Sombora i upoznale deo kulturno-istorijske ponudu našeg najzelenijeg grada. U Županiji su čuli priču o čuvenoj slici Senćanske bitke, posetili galeriju Milana Konjovića i Grašalkovićevu palatu.
Foto: B92
Vozeći se tzv. Evropskim amazonom kroz zaštićen rezervat biosfere Bačko Podunavlje, razgovarali su o promociji lokalnih brendova poput bezdanskog damasta, somborskog sira i lemeškog kulena koje žele da učine dostupnim kupcima u Beogradu.

“Saradnjom sa Etno mrežom i NALED-om dajemo podršku očuvanju kulturnog nasleđa i doprinosimo ekonomskoj i društvenoj afirmaciji žena i mladih na selu”, kaže ambasadorka Australije Džulija Fini.

Staparski ćilim je upisan na nacionalnu listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa i zajedno sa pirotskim ćilimom koristi se kao protokolarni poklon republičke i pokrajinske Vlade
Foto: B92
Foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: