Češka i Poljska: Kaznite nas, nećemo migrante i tačka

Lideri Češke i Poljske i dalje odbijaju da se povinuju odluci evropskog suda o kvotama za prijem imigranata. To je samoubilačka politika, kaću u Poljskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.09.2017.

10:02

Češka i Poljska: Kaznite nas, nećemo migrante i tačka
Getty images

Slično misli i Češki predsednik Miloš Zeman, koji je izjavio da će njegova zemlja radije da se odrekne evropskih dotacija nego da, prema odluci Suda Evropske unije kojom je potvrđena legalnost izbegličkih kvota, primi oko 3.000 muslimanskih izbeglica iz centara u Italiji i Grčkoj.

"Uz pretnju da će nam obustaviti dotacije EU će nas terati da primimo u prvoj fazi nekoliko hiljada muslimanskih migranata. Mislim da ne smemo da se saginjemo, da ne smemo da pustimo da nam prete. Ako bude najgore uvek je bolje odreći se evropskih dotacija nego da ovamo pustimo migrante", kazao je predsednik Zeman.

Češki premijer Bohuslav Sobotka najavio je da ni nakon odluke suda neće menjati politiku vlade da migrante ne prima. "Stav ne menjamo. I dalje se ne slažemo, tvrdimo da relokacija ne funkcioniše", kazao je premijer.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek objasnio je da Češka ne osporava legalnost kvota ali tvrdi da ih je nemoguće ispuniti u praksi. "To je lepo šta tvrdi evrokomesar Dimitris Avramopulos, ali mi u našem sporu tvrdimo da i kada bih hteli da primimo izbeglice, ne bi uspeli. Mi vodimo spor u kome dokazujemo da to ne funkcioniše. Zato želimu reviziju, da EU više ne pravi mehanizme gde svi pišu neke brojke a svi znaju da to neće ispuniti", kazao je Zaoralek.

Povodom zahteva evrkomesara za izbeglice kojim se zemljama Višegradske grupe daje nekoliko sedmica da kvote ispune, Češki ministar spoljnih poslova je upozorio da Češka ne može da ispuni svoje kvote, ne zato što neće, nego zato što ne sarađuju Grčka i Italija.

I poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak izjavio je da bez obzira na pretnje finansijskim sankcijama Poljska ne namerava da se uključi u, kako je rekao, "samoubilačku politiku relokacije izbeglica koja samo žanje smrt u terorističkim napadima".

"Grupe izbeglica koje su pretežno muslimani stvaraju prirodno okruženje za islamske teroriste", kazao je sinoć Blaščak poljskoj državnoj televiziji TVP.info. Ministar je kategoričan u uverenju da ukoliko Evropa želi da zaustavi terorizam, ne sme da otvara granice Evropske unije novim imigrantima.

"Pitam se takođe zašto se političari zapadne Evrope nisu probudili iz te političke korektnosti i zašto nisu odbacili politiku multikulturnog društva koja je dovela do tragedije", rekao je Blaščak.

On je odbio mogućnost da EU uopšte može da automatski kazni članice koje odbijaju relokaciju i ne primaju muslimanske izbeglice, jer kako je kazao, zakoni EU nisu napravljeni tako da članicama Evropski parlament ili Evropska komisija mogu da diktiraju šta će raditi u nacionalnom politikama, kao što je bezbednost.

Češka i Poljska već su upozorile EU, kada je letos zapretila sudom, da je uslov da preuzmu izbeglice koje su već stigle na teritoriju EU to da češki ili poljski organi sprovedu bezbednosnu proveru i eliminišu rizik da će se sa izbiglicama koje prime provući i teroristi ili radikali. Takođe te dve zemlje upozorile su EU da grčke i italijanske vlasti te provere nisu omogućile a da su posle prestale da reaguju na češke i poljske ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: