"Da sam fikus, ikebana, Mirko... Čula sam i idemo dalje"

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da od vlade koju će voditi očekuje, kao i do sada, red, rad, disciplinu i pre svega timski rad.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2017.

22:52

Tanjug

Brnabićeva je ukazala da je dobila autoritet od čoveka koji je direktno osvojio podršku 56 odsto građana Srbije.

Ona je, gostujući na televiziji Pink, rekla da je proteklih par dana čula mnogo kritika, podsetivši da je kritike čula i kada je ulazila u vladu.

"Znali smo da će tih kritika biti, bile su kritike da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... idemo dalje“, poručila je Brnabić.

Ona je kazala da očekuje fantastičnu saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako je rekla, imala fantastičnu saradnju dok je bila u vladi.

Pročitajte još: “Fokus na tri stvari, nadam se da ću biti izabrana“

"Sve što sam čula pre i kada sam ušla u Vladu nije istina. On je mene pustio da vodim ministarstvo kako najbolje znam i umem. Dao mi je pored toga savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije koje je ogromna šansa. Nikada nije pitao šta radim. Jedino što je govorio jeste „ajde brže, jel ne može brže, trebaju nam rezultati brzo“. Zbog toga sam prihvatila poziv“, podvukla je mandatarka.

On je istakla da je jedan od mitova da je Vučić "mikromenadžer".

"Ako mislite da on može u svim ministarstvima da kaže šta treba i ko da radi, to je nemoguće. On traži odgovornost, a to ću i ja ako budem premijer“, najavila je Brnabić.

Ona je istakla da se neće mešati u resore, ako nisu strateški važni za Srbiju i obuhvataju više resora, ali da će pratiti dokle se stiglo.

"Mislim da će najteže biti da imamo timski duh. Na prvoj sednici ću tražiti da imamo timski rad. Ja nemam autoritet kao Vučić, a nisam ga ni zaslužila. Nisam izašla na izbore, nemam svoju stranku, nisam dobila skoro 56 odsto glasova. Meni je autoritet dat od nekog ko je dobio 56 odsto podrške direktno od građana“, objasnila je Brnabić.

Rekla je da će od svojih ministara tražiti apsolutno da poštuju funkciju predsednika Vlade, da rade i odlučuju kao tim.

"Ja ću kao premijer seći gde treba, i svakako uvek stajati iza odluka Vlade i braniću ih kakve god kritike bile“, podvukla je ona.

"Nastaviću sa nepopularnim merama"

Ona je rekla i da od prethodne vlade nasleđuje punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije i poručila da će biti hrabra i nastaviti da sprovodi mere koje će dalje osigurati budućnost i razvoj Srebije bez obzira da li će one biti popularne.

"Apsolutno ću biti hrabra i nastaviti sa nepopularnim merama kada su u pitanju finansijska stabilnost i kada je u pitanju budućnost Srbije" rekla je Brnabić.

Ona smatra da je unekoliko očekuje lakši deo posla jer je novu vladu dočekala mnogo bolja i stabilnija finansijska i ekonomska situacija , za razliku od prethodnih vlade koju je dočekala zemlja blizu bankrota.

"Ostavljena je puna kasa, stabilnost i sigurnost, disciplina, i tu stabilnost obezebedićemo i dalje" poručila je Brnabić.

Mandatarka je rekla da građani mogu da očekuju i dalje poovećanje plata i penzija naravno u skladu sa budžetom i bez njegovog ugrožavanja ili na uštrb nastavka smanjenja javnog duga.

Kako je rekla, u 2018. i 2019. građani će videti u većoj meri efekte tih mera a koje će se ogledati u većem broju radnih mesta, investicijama, povećanju kupovne moći...

"Spremna sam da izađem pred poslanike"

Ona je istakla da je potpuno spremna da izađe pred poslanike pred kojima će braniti ono što misli da treba da bude fokus buduće vlade.

"Kakva god budu osporavanja ja ću odgovoriti. Spremna ću ući u skupštinu. Nadam se da ćemo razgovarati o kontinuitetu, rezultatima prethodne vlade. Ako neko osporava ja sam tu da probam da objasnim na racionalni način. Nadam se konstruktivnoj diskusiji“, kazala je ona gostujući na TV Pink.

Najavila je da će predstaviti planove buduće vlade i zatražiti poverenje što većeg broja poslanika, dodajući da je spremna za raspravu, kao što je bila spremna za kritike.

"Kritike me nisu uznemirile. Idemo dalje. Imamo toliko posla pred nama", poručila je Brnabić.

Ona je napomenula da ne voli protokolarni deo, koji je, kako je napomenula, takođe važan, ali da će joj biti lakše kada počne da radi, pošto zna svoje ciljeve i zadatke.

"Guraću najbolje što mogu. Ulagati još više snage i energije nego što sam na čelu ministarstva, a svi moji saradnici znaju da sam krenula u minsitarski posao od prvog dana u šestoj brzini“, ukazala je Brnabić.

Ukazala je da je kontraproduktivno i užasno loše za Srbiju da neko napada neke stvari samo zato da bi ih napadao, bez fundamentalnih razloga.

Ocenila je da su takve kritke samo marketinški potez.

"Nije kredibilno ako kritikujete sve što je uradio Aleksandar Vučić“, podvukla je Brnabić.

"Radiću u šestoj brzini"

Ona je rekla da kada počne da radi kao premijerka, gurati svoje ciljeve i zadatke sa više energije nego kao ministarka, kao i da će nastaviti da radi "u šestoj brzini".

"Želim da budem mnogo preciznija i čim mi Skupština da poverenje izaći ću sa konkretnim planom za prvih 100 dana, a građani mogu da očekuju moju potpunu predanost, da posao radim pošteno i hrabro", rekla je Brnabić na TV Pink.

Prema njenim rečima, građani će od nje moći da očekuju i otvorenost, a kako je najavila nastaviće da odgovara na pisma građana i njihove poruke na društvenim mrežama.

"Bitno mi je da razgovaram sa građanima, jer mislim da se često zaboravimo sa planovima i ne čujemo dovoljno građane, tražiću od ministara da se češće viđamo sa građanima, jer rešavajući njihove rešavate sistemske probleme", ocenila je Brnabić.

Govoreći o predstojećoj raspravi u parlamentu, ona je rekla da jedva čeka da odgovara na pitanja poslanika.

"Nadam se da ćemo razgovarati o kontinuitetu i o rezultatima prethodne vlade. Tu sam da o njima pričam na racionalan nacin, zatražim poverenje što većeg broja poslanika. Spremna sam na raspravu i kritike", rekla je Brnabić i dodala da će sa puno emocija da brani ono što misli da treba da bude fokus buduće vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: