Kina: Pogubljen bivši policijski zvaničnik

U Kini je pogubljen bivši vodeći policijski zvaničnik, osuđen za ubistvo i duge zločine u slučaju koji je privukao veliku pažnju javnosti.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

08:57

Kina: Pogubljen bivši policijski zvaničnik
Foto: Thinkstock

Džao Liping pogubljen je pošto je Vrhovni narodni sud podržao smrtnu presudu, javili su državni mediji. Džao je bio osuđen i zbog uzimanja mita i ilegalnog posedovanja oružja.

Državni mediji pozdravili su smrtnu presudu Džaoa kao "međaš u borbi protiv korupcije" u zemlji, ali njegov brat tvrdi da je osuđen na nameštenom procesu.

Džao koji je negirao svaku krivicu, imao je ogromnu moć kao šef policije velike regije Unutrašnje Mongolije.

On je bio prvi zvaničnik jednak rangu ministra koji je osuđen na smrt u okviru borbe protiv korupcije koju je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping krajem 2012. godine.

Džao (66) je proglašen krivim za ubistvo 27-ogodišnju žene 2015. godine za koju se govorilo da je sa njim imala intimnu vezu.

Kineski mediji su tada javljali da je spalio njeno telo i zakopao ga. Spekulisalo se da se plašio da će ona obelodaniti neku vrstu korupcije u vezi s njim.

Džaov brat Džao Jifeng ranije ove godine rekao je u intervjuu za AP da su istražitelji koristili mučenje da bi dobili priznanje.

Prema rečima brata, u jednoj turi ispitivanja koja je trajala 22 sata Džaove ruke, noge i grudi ; bile su vezane za stolicu, održavan je budnim sve vreme i nisu mu dati lekovi za srce koje je morao da uzima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: