Podgorica: Počeo proces "državni udar"

Grupa državljana Srbije okrivljenih za navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori negirala je pred sudom u Podgorici bilo kakvu umešanost u osujećenu zaveru.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

11:01

Podgorica: Počeo proces
Foto: Thinkstock

Među optuženima je i penzionisani komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić. "Ja sam žrtva i proizvod optužnice... Nisam prirpemao, niti pokušao da izvršim, niti izvršio to što mi se stavlja na teret", kazao je pred sudom vidno uznemireni Dikić koji je u pritvoru skoro osam meseci.

On je negirao da poznaje bilo koga iz opozicionog Demokratskog fronta, i tvrdio da nije imao nikakvu komunikaciju s čelnicima opozicionog saveza, a takođe optuženima za navodnu zaveru čiji je cilj bio sprečavanje Crne Gpre da uđe u NATO.

Pred Višim sudom u Podgorici danas se održava pripremno ročište posle kojeg sud treba da se izjasni o optužnici protiv 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore, optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma.

U sudnici je bilo šest optuženih koji su već skoro osam meseci u pritvoru. Pojavljivanje na prirpemnom ročištu po zakonu nije obavezno.

Odbrana je bila saglasna u oceni da je optužnica "neodrživa, paušalna", a posebno spornim je ocenjeno to što je zasnovana na iskazu svedoka-saradnika tužilaštva Aleksandra Sinđelića, koga je jedan od advokata odbrane Goran Petronijević nazvao "slobodnim saradnikom bezbednosne agencije" i "instruiranim svedokom".

Odbrana je od suda tražila da, ukoliko prihvati optužnicu, ona bude dopunjena.

Optužni akt protiv osumnjičenih ima 129 strana, predloženo je saslušanje 11 svedoka, a u taj dokument uvršteno je i već devet pravosnažnih presuda.

Tužilaštvo je najavilo da će tokom sudskog postupka prezentovati čak 118 materijalnih dokaza i preslušavanje 33 telefonska razgovora snimljena merama tajnog nadzora.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Srbije Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicim su obuhvaćna i trojica crnogorskih državljana - lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a.

Prema optužnici tužilaštva, 16. oktobra prošle godine u Crnoj Gori je sprečen državni udar. Prema navodima tužioca Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: