Haos u Skoplju: Policija i metalne barikade, 45 povređenih

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.04.2017.

22:33

Haos u Skoplju: Policija i metalne barikade, 45 povređenih
Foto: Tanjug/AP

Oko zgrade Sobranja su postavljene metalne barikade, javlja MIA

Navodi se da je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da se vrši provera da li u radnim prostorijama parlamenta ima zaostalih liza kojima je potrebna medicinska pomoć.

MIA navodi da se ispred Sobranja nalaze okupljeni građani, ali da je situacija mirna.

Građani Makedonije, koji mesecima protestuju protiv mogućnosti da SDSM Zorana Zaeva sa albanskim partijama formira novu vladu, večeras će u šatorima zanoćiti ispred zgrade Sobranja.

Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se nalazi više od 50.000 ljudi, a njima će se tokom noći priključiti i građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja", preneli su skopski mediji.

Direktorka Klinike za hirurške bolesti "Sveti Naum Ohridski" (Gradske bolnice) Jasminka Čabukovska izjavila je za tu agenciju da je u Sobranju ukupno povređeno 45 lica, među kojima troje policajaca i pripadnika obezbeđenja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo jes da su evakuisani preostali poslanici tamošnjeg parlamenta.

"U Sobranju Republike Makedonije vrši se evakuacija preostalih poslanika, a povređeni poslanik Zijadin Sela evakuisan je iz Sobranja i specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar", stoji u saopštenju.

To ministarstvo je prethodno objavilo da su do 20:43 sati pripadnici specijalne jedinice koji su ušli u Sobranje Republike Makedonije evakuisali 30 poslanika.

"Danas oko 18:50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative 'Za zajedničku Makedoniju' nasilno su ušli u prostorije Sobranja Republike Makedonije. U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko poslanika Sobranja i nekoliko civila", stoji u saopštenju ovog ministarstva.

Dodaje se da je "desetak policijskih službenika zadobilo povrede i prebačeni su na skopske klinike".

Navodi se da se u operativnom štabu ministarstva prisutni ministar Agim Nuhiju, direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov, zamenik direktora tog biroa Besir Deari, pomoćnici ministra, pomoćnici direktora, kao i ostali rukovodioci i članovi operativnog štaba.

U makedonskom Sobranju od šest sati popodne odvijala se prava drama, gde su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji. Opširnije - OVDE.

Pročitajte još:

"Dođite u Skoplje, narod je gazda u ovoj državi"

Napad u Sobranju: Objavljen snimak povređenog Zaeva VIDEO

"Ovo nije makedonska, već balkanska kriza"

Gruevski: Suprotstaviti se antidržavnim postupcima

"Albanci počeli stvaranje svoje treće države na Balkanu"

Ivanov liderima: Dođite da nađemo izlaz iz ove situacije

"Pokušaj puča, situacija eskalirala zbog albanske himne"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: