Šabić: Podaci "cure" iz organa države, to je krivično delo

Poverenik Rodoljub Šabić kaže da podaci o ličnosti najčešće "cure" iz institucija gde bi trebalo da budu najsigurniji.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

15:45

Šabić: Podaci
Tanjug

On je istakao da su to državni organi, prenosi list Danas.

Šabić je rekao da curenje podataka iz tih institucija predstavlja krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u više postupaka nadzora utvrdio da podaci nekontrolisano izlaze iz policije, Poreske uprave, ministarstva i zdravstvenih ustanova, navodi list.

Šabić je zbog curenja podataka podneo 30 krivičnih podataka, ali je samo u jednom slučaju izrečena uslovna kazna.

"Nadležno javno tužilaštvo me do danas nije obavestilo šta se dešava sa krivičnom prijavom povodom slučajeva Agencije za privatizaciju, gde su kompromitovani podaci o ličnosti 5,2 miliona građana, odnosno više od 70 odsto populacije Srbije", naveo je Šabić.

Poverenik je istakao da državne institucije ne samo da mogu da se suprotstave zloupotrebi podataka o ličnosti, već imaju obavezu.

"U suprotnom, nije pitanje da li će podaci biti zloupotrebljeni, već kada će biti zloupotrebljeni i ko će ih zloupotrebiti", naveo je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: