Mekmaster nekada hvalio Srbe, danas – meta Rusi i Kinezi

Imenovanjem generala H. R. Mekmastera za savetnika za nacionalnu bezbednost Donald Tramp je potvrdio dominantnu ulogu vojnih krugova u administraciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

09:37

Mekmaster nekada hvalio Srbe, danas – meta Rusi i Kinezi
screenshot

Iako se njegovim imenovanjem broj generala u najužem okruženju novog šefa Bele kuće nije promenio, ostavkom generala Majkla Flina, i dolaskom Mekmastera na njegovo mesto, ipak se pomerio jedan tas na Trampovoj vagi - onaj u odnosu prema Rusiji, konstatuju Večernje novosti.

Imenovanje generala Mekmastera, koji Rusiju i Kinu smatra pretnjom za američke interese, jer dovode u pitanje međunarodni poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata, smatra se Trampovim ustupkom onom delu vašingtonske elite - obaveštajne, demokratske i delimično republikanske, koja uporno kritikuje "mek" odnos novog predsednika prema Moskvi.

Istaknuti predstanici ovog vašingtonskog "korpusa", od bivšeg direktora CIA i NSA Majkla Hajdena, do senatora Džona Mekejna koji su Flina smatrali "Putinovim čovekom", sada su Mekmasterovo imenovanje pozdravili na isti način kao i prethodno ulazak ključnih Trampovih generala Džejmsa Matisa, Džona Kelija u njegovo najuže okruženje.

Strateški planer američke "vojske budućnosti", Mekmaster, inače bliski saradnik nekadašnjeg šefa CIA generala Dejvida Petreusa, posebno pažljivo je proučavao sukob u Ukrajini. Mekmaster je 2016. godine konstatovao da je upravo sukob u Ukrajini otkrio da "Rusija ima superiorno oružje, bolja borbena vozila i da zna kako na sofisticiran način da koristi dronove". On je, stoga, postao jedan od najglasnijih zagovornika razvoja oružja kojim bi SAD odgovorile na ruski izazov.

Zagovornik naoružavanja SAD, tako je zamenio prvog Trampovog odabranika za prestižno mesto u Beloj kući, Majkla Flina.

Prema navodima sajta "Vikiliks", u toku je velika bitka za dominaciju između izabrane američke vlade i obaveštajne zajednice koja sebe smatra "stalnom vladom".

Prema tom tumačenju, Flinova ostavka je posledica "destabilizujuće kampanje američkih špijuna, demokrata i medija". Poslovni dnevnik "Volstrit džornal", uz to, primećuje i da obaveštajna zajednica ne dostavlja sve podatke Trampu. U tome su, kažu, najaktivniji oni lojalni bivšem predsedniku SAD Baraku Obami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: