Pismo u Hagu "drugim kanalima", uzalud trud Izetbegovića

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je uspeo da prosledi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uprkos "intervenciji" Bakira Izetbegovića.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2017.

19:11

Pismo u Hagu
Thinkstock

Pismo je stiglo u sud "drugom kanalima", javila je televizija ATV, pošto je prethodno objavljeno da je bošnjački član Predsedništva BiH naredio ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da pismo ne prosledi.

U pismu Crnadak obaveštava MSP u Hagu da je Izetbegovićeva odluka da naredne nedelje preda revizuju presude tužbe BiH protiv Srbije doneta izvan institucija BiH i da nije pravosnažna.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će ponovo obavestiti Međunarodni sud pravde u Hagu da iza najavljenog zahteva za reviziju presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, ne stoji država Bosna i Hercegovina, već deo bošnjačkog naroda i neformalna grupa ljudi.

Ivanić je novinarima u Banjaluci rekao da će uputiti i pismo zemljama članicama Saveta za primenu mira u BiH (PIK), da bi ih obavestio da je odluka bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju presude "paralelizam i rušenje institucija BiH".

On je predložio i da Skupština Republike Srpske razmotri posledice vaninstitucionalnog delovanja Izetbegovića i dela bošnjačke političke elite.

Po njegovim rečima, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH treba redovno da obavljaju svoje redovne poslove, ali ne i da učestvuju na sednicama parlamenta BiH i Saveta ministara BiH, zbog vaninstitucionalnog delovanja Stranke demokratske akcije.

Sutra će se u Banjaluci održati sastanak predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova Crnadka, nakon kojeg će se ministar na konferenciji za novinare, kako je najavljeno, detaljnije govoriti o ovom slučaju.

U ponedeljak će biti održan sastanak lidera stranaka Saveza za promene sa predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz Republike Srpske, posle kojeg će biti zauzet stav o najnovijem potezu člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, javila je ATV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: