Subota, 18.02.2017.

19:11

Pismo u Hagu "drugim kanalima", uzalud trud Izetbegovića

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je uspeo da prosledi pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, uprkos "intervenciji" Bakira Izetbegovića.

Izvor: Beta

Pismo u Hagu "drugim kanalima", uzalud trud Izetbegoviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Banjalučanin

pre 7 godina

Najgore od svega što Bakir radi ovih dana je što ne postoji "happy end", mada ja sumnjam i da ga želi.
-Ako se tužba odbije ili padne ponovo, njemu se ne piše dobro od njegovih.
-Ako prođe kojim slučajem, neće imati s kim graditi vlast na nivou BH, mada je to i ovako već loše.

Imao je priliku da izbjegne zamku tako što bi rekao da poštuje volju jednog od naroda BiH i da želi biti bolji od Mile i da ne želi nove nacionalne podjele. Ima druga stvar, što je SDA izgubila ogroman broj opština na prošlim izborima i on se sada koprca ne bi li uspio pridobiti dio glasača nazad.
Nažalost, mislim da ovo sad jedino MZ može da presiječe, tako što bi se dogovorili da se odbije tužba (revizija), a onda smijenili preko Visokog svu trojicu glavnih pod izgovorom ugrožavanja mira i nesprovođenja odluka Ustavnog suda (imaju sasvim dovoljno materijala). Mada, lično vjerujem da se taj, po stanovnike BiH, najbolji scenario, neće desiti...

mali radojica

pre 7 godina

Ne profesore u tom pismu je pisalo: "Bakir I.suočen sa skorim gubitkom vlasti i mogućim odlaskom u zatvor zbog raznih mahinacija kao privatno lice i predsednik jedne političke partije i predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda BiH bez odluke Predsedništva i mimo svih drzavnih institucija poslaće vam ovih dana pismo o reviziji preko isto tako privatnog lica"bivšeg"ovlašćenog zastupnika BiH pred Haškim tribunalom gosp. Softića kome je to ovlašćenje isteklo pre nekoliko godina a nije pravovaljano obnovljeno. Ovo sve u cilju da bi ostao na vlasti po bilo koju cenu ugrožavajući time kako bezbednost u regionu tako i u celoj EU"

John

pre 7 godina

(Profesor Doktor, 18. februar 2017 20:48)

1. Ne postoji "revidirana tužba". Može postojati samo zahtev da se već postojeća tužba uzme u ponovno razmatranje na osnovu priloženih dokaza.
2. Tužbe (i sve druge pravne radnje) pred MSP mogu podnositi samo države. Pošto, očigledno, država ne može da sedne na avion i ode u Hag niti da pošalje pismo/fax/e-mail, to neko mora učiniti umesto nje.
3. Taj neko mora biti ovlašćen od države da to učini (u ovom slučaju od Republike BiH).
4. Svaka država za sebe propisuje ko takvo ovlašćenje može dati, na koji način i kome.
5. Ako je u Hag otišao neki XY (dakle, bilo ko), a nema takvo ovlašćenje, potpune je svejedno da li je taj XY Bakir lično ili neki lik koga su na'vatali na Baš-čaršiji - rezultat će biti isti - zahtev (ma šta pisalo u njemu) će biti odbačen.

Tomy

pre 7 godina

Odlicni potezi. Ovo odgovara Republici Srpskoj.
(Ja, 18. februar 2017 20:03)
Ovo samo odgovara političarima jer se sklanja tema teškog života i kriminala koji su ti isti počinili.Ovo je prezreloj za revoluciju into u kontejnere ih pobaciti a odatle iza rešetaka.

Petar S.

pre 7 godina

Bez obzira sto je pismo stilo u Hag "Zaobilanim" putem, MORA se traziti SMENA ambasadorke BiH u Hagu. Ona vise ne predstavlja celu BiH, vec je Izetbegovicev kurir.

hmmm zanimljivo

pre 7 godina

Prosto vise ne moze da se zamisli rat,znaci ljudi samo tenzije,samo nacionalistička retorika koja ide na ruku saku ljudi,samo od svega toga oni imaju dobit. oni ne ocekuju hvala bogu ono sto mi ne radimo ,da se ubijamo,u kaficima pljujemo,ugrozavamo u skolama jedni druge,ali samo to mi omladina a ovi stari bog nek mi dusu prosti neka prestanu glasat. Na nama svijet ostaje,pa prepustite nam ga onda do zlog boga vise

Profesor Doktor

pre 7 godina

A šta je točno pisalo u tom pismu Haškom sudu?
Ovu revidiranu tužbu i dokaze nemojte uzimati u obzir jer se Srbi nisu složili s tim da vam se to pošalje?!

analiticar_amater

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.
(Huligan, 18. februar 2017 19:39)

Ne pravi se naivan. Dostaviti dokaze i zvanicno u ime drzave traziti reviziju postupka su dve totalno odvojene stvari. Dokazi se dostavljaju sudu samo u okviru postupka, pri iznosenju odbrane ili optuzbe, a ne nasumicno kad se cak ni ne vodi postupak pred sudom. Ne odlucuje Medjunarodni sud pravde sam o tome da li ce pokrenuti neki postupak, nego odlucuje na osnovu zahteva neke drzave. Dakle, Izetbegovic sam kao gradjanin BiH nema prava da podnese zahtev za reviziju postupka, vec to mogu samo nadlezni drzavni organi. Dostavljanje dokaza je nesto sasvim drugo i nema veze sa ovim sto Izetbegovic sada radi.

артиљерац

pre 7 godina

пратим од јутрос овај галиматијас око подношења тужбе против Србије
и не знам да ли да се смејем или да урлам од муке.Један бошњачки
функционер данас изјави да то није тужба против Србије,него против Слободана Милошевића.Па,прика човек је умро одавно.Бакир,ЈЕДАН од ТРИ члана Председништва сам подноси тужбу.Ј..е му се за то што су
друга два члана против.Амбасадорка не слуша наређења Министра,јер
јој Бакир каже да НЕ ИЗВРШАВА та наређења.Циркус,али лош.Има само кловна,Бакира.Хонорар Др Софтићу,адвокату,исплаћује НВО.Ј..о луд збуњеног.

Morpheus

pre 7 godina

Zamislite neku normalnu državu (nebitno, Danska recimo) u kojoj jedan političar (pa makar on bio i jedan od trojice predsednika) zabranjuje ambasadorki te države da prosledi pismo ministra spoljnih poslova te države i koji bez ikakve političke odluke njenih institucija na svoju ruku u ime te države donosi odluku o tužbi pred međunarodnim sudom. Zamislili? Sad odgovorite sebi na sledeća pitanja:

1. Ko ugrožava stabilnost i opstanak Bosne i Hercegovine?
2. Da li bi u toj normalnoj zemlji pomenuti političar odgovarao pred zakonom?
3. Da li bi odluka koju je doneo imala ikakve pravne posledice?
4. Kako treba da reaguju politički predstavnici preostala dva konstitutivna naroda?

Odgovori:
1. Bakir Izetbegović i nerazumno bošnjačko političko rukovodstvo
2. Da, u najmanju ruku za rušenje ustavnog poretka
3. Ne, jer je nelegalna i nelegitimna
4. Žestoko, jer ne smeju da dozvole uzurpiranje vlasti i same države od strane jednog naroda i njegovih političkih predstavnika

Ljilja

pre 7 godina

Svi Srbi u BiH institucijama moraju blokirati donosenje bilo kakvih odluka u buducnosti i sprovodjenje jednostranih odluka BiH vlasti u Srpskoj! BiH nije samo federacija BiH, BiH ne predstavlja samo Izetbegovic. Zasto se sada ne oglasi Ustavni sud kada se jasno krse Ustav i dejtonski sporazum?! Srpska da hitno trazi izjasnjavanje po ovom pitanju, a ako Ustavni sud glasa na stetu Srpske da povuce sve svoje poslanike iz oba doma i blokira BiH!

Napo Leon

pre 7 godina

Na kraju će se ispostaviti kao tačno:"čuj on meni Bosne nema"
nažalost nema je više,bar ne one divne,krasne i rahat Bosne, koju su svi voleli

Jaromir

pre 7 godina

Izetbegovic se ponasa kao da je Bosna i Hercegovina njegova privatna drzava. Naravno da tuzba nece pomoci poboljsavanju odnosa dve drzave kao sto nece ni podici zivotni standard stanovnika Bosne i Hercegovine. Svako ko moze bezi kako iz BiH tako i iz Srbije i to je kljucni problem. Ako se trend nastavi, zaista se pitam ko ce ostati da ugasi svetlo.

anti-reklamozder

pre 7 godina

jer pismo je jedini nacin diplomatske komunikacije...pa nije vreme emske depeše (čak I ona je objavljena u novinama) , ako Tump,Stoltenberg I Šešelj mogu da tweetuju probajte I Vi...

bobac

pre 7 godina

ja na ovo gledam ovako: izetbegovic ce svom silama da radi na destabilizaciji bih, a pogotovo republike srpske. namerno ce raditi ovakve stvari, samo da bi se srbi pobunili, i krenuli u autonomiju. i opet da srbi ispadnu losi, a ni dobri. e to je zamka u koju ne trebamo da upadnemo. uostalom, svet je mnogo drugaciji nego '92, al ne treba zanemariti i da je mnogo brutalniji ( isis ). sve u svemu ne ide na dobro!

Vuk

pre 7 godina

Od svih banana drzava nastalih raspadom Jugoslavije, BIH je 'banana ipo' ... Svako vuce na svoju stranu, niko nece ni u cemu ni za milimetar da popusti.. Nema razgovora, svi zarobljeni u svojim "istinama" . A tudje ih i ne zanimaju.. Zaista tuzno. Ne mogu da kazem da i okolne zemlje nemaju svoju odgovornost u tome.

Doktor nauka

pre 7 godina

Bakir Izetbegović mesto da smiruje strasti on ih potpiruje. Trebalo bi sve te "ratne huškače" preventivno uhapsiti, jer bolje par ludaka u zatvoru nego stotine hiljade pobijenih ili unesrećenih ljudi, valjda smo nešto naučili iz devedesetih ili nismo?

Huligan

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.

analiticar_amater

pre 7 godina

Evo ko sve vreme rusi mir u BiH. Manipulacija popisom stanovnistva, napad u Potocarima, inicijativa da se zabrani proslava dana RS, donosenje odluke o reviziji na skupu NVO mimo svih institucija, i sada ovo. Zasto sada niko ne reaguje? Covek preskace sve procedure i zabranjuje ambasadorki da po nalogu ministra spoljnih poslova izvesti Hag istinu, a to je da nadlezne institucije nisu donele nikakvu odluku o reviziji. Eto od koga poticu sve tenzije i ko urusava BiH.

hm

pre 7 godina

Jos jedan dokaz disfunkcionalnosti projekta BiH kao drzave i jos jedan dokaz da je Dejtonski sporazum potrebno revidirati. Tacnije, Srbija i Hrvatska kao garanti tog sporazuma bi trebalo da rese problem tako sto ce povuci svoje potpise sa Dejtonskog sporazuma i okoncati neuspeli pokusaj stvaranja drzave BiH uz podelu teritorija i uspostavljanje granice na nacin kao sto su to Milosevic i Tudjman planirali.

analiticar_amater

pre 7 godina

Evo ko sve vreme rusi mir u BiH. Manipulacija popisom stanovnistva, napad u Potocarima, inicijativa da se zabrani proslava dana RS, donosenje odluke o reviziji na skupu NVO mimo svih institucija, i sada ovo. Zasto sada niko ne reaguje? Covek preskace sve procedure i zabranjuje ambasadorki da po nalogu ministra spoljnih poslova izvesti Hag istinu, a to je da nadlezne institucije nisu donele nikakvu odluku o reviziji. Eto od koga poticu sve tenzije i ko urusava BiH.

Ljilja

pre 7 godina

Svi Srbi u BiH institucijama moraju blokirati donosenje bilo kakvih odluka u buducnosti i sprovodjenje jednostranih odluka BiH vlasti u Srpskoj! BiH nije samo federacija BiH, BiH ne predstavlja samo Izetbegovic. Zasto se sada ne oglasi Ustavni sud kada se jasno krse Ustav i dejtonski sporazum?! Srpska da hitno trazi izjasnjavanje po ovom pitanju, a ako Ustavni sud glasa na stetu Srpske da povuce sve svoje poslanike iz oba doma i blokira BiH!

артиљерац

pre 7 godina

пратим од јутрос овај галиматијас око подношења тужбе против Србије
и не знам да ли да се смејем или да урлам од муке.Један бошњачки
функционер данас изјави да то није тужба против Србије,него против Слободана Милошевића.Па,прика човек је умро одавно.Бакир,ЈЕДАН од ТРИ члана Председништва сам подноси тужбу.Ј..е му се за то што су
друга два члана против.Амбасадорка не слуша наређења Министра,јер
јој Бакир каже да НЕ ИЗВРШАВА та наређења.Циркус,али лош.Има само кловна,Бакира.Хонорар Др Софтићу,адвокату,исплаћује НВО.Ј..о луд збуњеног.

Jaromir

pre 7 godina

Izetbegovic se ponasa kao da je Bosna i Hercegovina njegova privatna drzava. Naravno da tuzba nece pomoci poboljsavanju odnosa dve drzave kao sto nece ni podici zivotni standard stanovnika Bosne i Hercegovine. Svako ko moze bezi kako iz BiH tako i iz Srbije i to je kljucni problem. Ako se trend nastavi, zaista se pitam ko ce ostati da ugasi svetlo.

Doktor nauka

pre 7 godina

Bakir Izetbegović mesto da smiruje strasti on ih potpiruje. Trebalo bi sve te "ratne huškače" preventivno uhapsiti, jer bolje par ludaka u zatvoru nego stotine hiljade pobijenih ili unesrećenih ljudi, valjda smo nešto naučili iz devedesetih ili nismo?

Morpheus

pre 7 godina

Zamislite neku normalnu državu (nebitno, Danska recimo) u kojoj jedan političar (pa makar on bio i jedan od trojice predsednika) zabranjuje ambasadorki te države da prosledi pismo ministra spoljnih poslova te države i koji bez ikakve političke odluke njenih institucija na svoju ruku u ime te države donosi odluku o tužbi pred međunarodnim sudom. Zamislili? Sad odgovorite sebi na sledeća pitanja:

1. Ko ugrožava stabilnost i opstanak Bosne i Hercegovine?
2. Da li bi u toj normalnoj zemlji pomenuti političar odgovarao pred zakonom?
3. Da li bi odluka koju je doneo imala ikakve pravne posledice?
4. Kako treba da reaguju politički predstavnici preostala dva konstitutivna naroda?

Odgovori:
1. Bakir Izetbegović i nerazumno bošnjačko političko rukovodstvo
2. Da, u najmanju ruku za rušenje ustavnog poretka
3. Ne, jer je nelegalna i nelegitimna
4. Žestoko, jer ne smeju da dozvole uzurpiranje vlasti i same države od strane jednog naroda i njegovih političkih predstavnika

Vuk

pre 7 godina

Od svih banana drzava nastalih raspadom Jugoslavije, BIH je 'banana ipo' ... Svako vuce na svoju stranu, niko nece ni u cemu ni za milimetar da popusti.. Nema razgovora, svi zarobljeni u svojim "istinama" . A tudje ih i ne zanimaju.. Zaista tuzno. Ne mogu da kazem da i okolne zemlje nemaju svoju odgovornost u tome.

bobac

pre 7 godina

ja na ovo gledam ovako: izetbegovic ce svom silama da radi na destabilizaciji bih, a pogotovo republike srpske. namerno ce raditi ovakve stvari, samo da bi se srbi pobunili, i krenuli u autonomiju. i opet da srbi ispadnu losi, a ni dobri. e to je zamka u koju ne trebamo da upadnemo. uostalom, svet je mnogo drugaciji nego '92, al ne treba zanemariti i da je mnogo brutalniji ( isis ). sve u svemu ne ide na dobro!

hm

pre 7 godina

Jos jedan dokaz disfunkcionalnosti projekta BiH kao drzave i jos jedan dokaz da je Dejtonski sporazum potrebno revidirati. Tacnije, Srbija i Hrvatska kao garanti tog sporazuma bi trebalo da rese problem tako sto ce povuci svoje potpise sa Dejtonskog sporazuma i okoncati neuspeli pokusaj stvaranja drzave BiH uz podelu teritorija i uspostavljanje granice na nacin kao sto su to Milosevic i Tudjman planirali.

analiticar_amater

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.
(Huligan, 18. februar 2017 19:39)

Ne pravi se naivan. Dostaviti dokaze i zvanicno u ime drzave traziti reviziju postupka su dve totalno odvojene stvari. Dokazi se dostavljaju sudu samo u okviru postupka, pri iznosenju odbrane ili optuzbe, a ne nasumicno kad se cak ni ne vodi postupak pred sudom. Ne odlucuje Medjunarodni sud pravde sam o tome da li ce pokrenuti neki postupak, nego odlucuje na osnovu zahteva neke drzave. Dakle, Izetbegovic sam kao gradjanin BiH nema prava da podnese zahtev za reviziju postupka, vec to mogu samo nadlezni drzavni organi. Dostavljanje dokaza je nesto sasvim drugo i nema veze sa ovim sto Izetbegovic sada radi.

Napo Leon

pre 7 godina

Na kraju će se ispostaviti kao tačno:"čuj on meni Bosne nema"
nažalost nema je više,bar ne one divne,krasne i rahat Bosne, koju su svi voleli

Petar S.

pre 7 godina

Bez obzira sto je pismo stilo u Hag "Zaobilanim" putem, MORA se traziti SMENA ambasadorke BiH u Hagu. Ona vise ne predstavlja celu BiH, vec je Izetbegovicev kurir.

Tomy

pre 7 godina

Odlicni potezi. Ovo odgovara Republici Srpskoj.
(Ja, 18. februar 2017 20:03)
Ovo samo odgovara političarima jer se sklanja tema teškog života i kriminala koji su ti isti počinili.Ovo je prezreloj za revoluciju into u kontejnere ih pobaciti a odatle iza rešetaka.

hmmm zanimljivo

pre 7 godina

Prosto vise ne moze da se zamisli rat,znaci ljudi samo tenzije,samo nacionalistička retorika koja ide na ruku saku ljudi,samo od svega toga oni imaju dobit. oni ne ocekuju hvala bogu ono sto mi ne radimo ,da se ubijamo,u kaficima pljujemo,ugrozavamo u skolama jedni druge,ali samo to mi omladina a ovi stari bog nek mi dusu prosti neka prestanu glasat. Na nama svijet ostaje,pa prepustite nam ga onda do zlog boga vise

anti-reklamozder

pre 7 godina

jer pismo je jedini nacin diplomatske komunikacije...pa nije vreme emske depeše (čak I ona je objavljena u novinama) , ako Tump,Stoltenberg I Šešelj mogu da tweetuju probajte I Vi...

Huligan

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.

Profesor Doktor

pre 7 godina

A šta je točno pisalo u tom pismu Haškom sudu?
Ovu revidiranu tužbu i dokaze nemojte uzimati u obzir jer se Srbi nisu složili s tim da vam se to pošalje?!

John

pre 7 godina

(Profesor Doktor, 18. februar 2017 20:48)

1. Ne postoji "revidirana tužba". Može postojati samo zahtev da se već postojeća tužba uzme u ponovno razmatranje na osnovu priloženih dokaza.
2. Tužbe (i sve druge pravne radnje) pred MSP mogu podnositi samo države. Pošto, očigledno, država ne može da sedne na avion i ode u Hag niti da pošalje pismo/fax/e-mail, to neko mora učiniti umesto nje.
3. Taj neko mora biti ovlašćen od države da to učini (u ovom slučaju od Republike BiH).
4. Svaka država za sebe propisuje ko takvo ovlašćenje može dati, na koji način i kome.
5. Ako je u Hag otišao neki XY (dakle, bilo ko), a nema takvo ovlašćenje, potpune je svejedno da li je taj XY Bakir lično ili neki lik koga su na'vatali na Baš-čaršiji - rezultat će biti isti - zahtev (ma šta pisalo u njemu) će biti odbačen.

mali radojica

pre 7 godina

Ne profesore u tom pismu je pisalo: "Bakir I.suočen sa skorim gubitkom vlasti i mogućim odlaskom u zatvor zbog raznih mahinacija kao privatno lice i predsednik jedne političke partije i predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda BiH bez odluke Predsedništva i mimo svih drzavnih institucija poslaće vam ovih dana pismo o reviziji preko isto tako privatnog lica"bivšeg"ovlašćenog zastupnika BiH pred Haškim tribunalom gosp. Softića kome je to ovlašćenje isteklo pre nekoliko godina a nije pravovaljano obnovljeno. Ovo sve u cilju da bi ostao na vlasti po bilo koju cenu ugrožavajući time kako bezbednost u regionu tako i u celoj EU"

Banjalučanin

pre 7 godina

Najgore od svega što Bakir radi ovih dana je što ne postoji "happy end", mada ja sumnjam i da ga želi.
-Ako se tužba odbije ili padne ponovo, njemu se ne piše dobro od njegovih.
-Ako prođe kojim slučajem, neće imati s kim graditi vlast na nivou BH, mada je to i ovako već loše.

Imao je priliku da izbjegne zamku tako što bi rekao da poštuje volju jednog od naroda BiH i da želi biti bolji od Mile i da ne želi nove nacionalne podjele. Ima druga stvar, što je SDA izgubila ogroman broj opština na prošlim izborima i on se sada koprca ne bi li uspio pridobiti dio glasača nazad.
Nažalost, mislim da ovo sad jedino MZ može da presiječe, tako što bi se dogovorili da se odbije tužba (revizija), a onda smijenili preko Visokog svu trojicu glavnih pod izgovorom ugrožavanja mira i nesprovođenja odluka Ustavnog suda (imaju sasvim dovoljno materijala). Mada, lično vjerujem da se taj, po stanovnike BiH, najbolji scenario, neće desiti...

Huligan

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.

Profesor Doktor

pre 7 godina

A šta je točno pisalo u tom pismu Haškom sudu?
Ovu revidiranu tužbu i dokaze nemojte uzimati u obzir jer se Srbi nisu složili s tim da vam se to pošalje?!

hm

pre 7 godina

Jos jedan dokaz disfunkcionalnosti projekta BiH kao drzave i jos jedan dokaz da je Dejtonski sporazum potrebno revidirati. Tacnije, Srbija i Hrvatska kao garanti tog sporazuma bi trebalo da rese problem tako sto ce povuci svoje potpise sa Dejtonskog sporazuma i okoncati neuspeli pokusaj stvaranja drzave BiH uz podelu teritorija i uspostavljanje granice na nacin kao sto su to Milosevic i Tudjman planirali.

Ljilja

pre 7 godina

Svi Srbi u BiH institucijama moraju blokirati donosenje bilo kakvih odluka u buducnosti i sprovodjenje jednostranih odluka BiH vlasti u Srpskoj! BiH nije samo federacija BiH, BiH ne predstavlja samo Izetbegovic. Zasto se sada ne oglasi Ustavni sud kada se jasno krse Ustav i dejtonski sporazum?! Srpska da hitno trazi izjasnjavanje po ovom pitanju, a ako Ustavni sud glasa na stetu Srpske da povuce sve svoje poslanike iz oba doma i blokira BiH!

analiticar_amater

pre 7 godina

Evo ko sve vreme rusi mir u BiH. Manipulacija popisom stanovnistva, napad u Potocarima, inicijativa da se zabrani proslava dana RS, donosenje odluke o reviziji na skupu NVO mimo svih institucija, i sada ovo. Zasto sada niko ne reaguje? Covek preskace sve procedure i zabranjuje ambasadorki da po nalogu ministra spoljnih poslova izvesti Hag istinu, a to je da nadlezne institucije nisu donele nikakvu odluku o reviziji. Eto od koga poticu sve tenzije i ko urusava BiH.

anti-reklamozder

pre 7 godina

jer pismo je jedini nacin diplomatske komunikacije...pa nije vreme emske depeše (čak I ona je objavljena u novinama) , ako Tump,Stoltenberg I Šešelj mogu da tweetuju probajte I Vi...

Morpheus

pre 7 godina

Zamislite neku normalnu državu (nebitno, Danska recimo) u kojoj jedan političar (pa makar on bio i jedan od trojice predsednika) zabranjuje ambasadorki te države da prosledi pismo ministra spoljnih poslova te države i koji bez ikakve političke odluke njenih institucija na svoju ruku u ime te države donosi odluku o tužbi pred međunarodnim sudom. Zamislili? Sad odgovorite sebi na sledeća pitanja:

1. Ko ugrožava stabilnost i opstanak Bosne i Hercegovine?
2. Da li bi u toj normalnoj zemlji pomenuti političar odgovarao pred zakonom?
3. Da li bi odluka koju je doneo imala ikakve pravne posledice?
4. Kako treba da reaguju politički predstavnici preostala dva konstitutivna naroda?

Odgovori:
1. Bakir Izetbegović i nerazumno bošnjačko političko rukovodstvo
2. Da, u najmanju ruku za rušenje ustavnog poretka
3. Ne, jer je nelegalna i nelegitimna
4. Žestoko, jer ne smeju da dozvole uzurpiranje vlasti i same države od strane jednog naroda i njegovih političkih predstavnika

Jaromir

pre 7 godina

Izetbegovic se ponasa kao da je Bosna i Hercegovina njegova privatna drzava. Naravno da tuzba nece pomoci poboljsavanju odnosa dve drzave kao sto nece ni podici zivotni standard stanovnika Bosne i Hercegovine. Svako ko moze bezi kako iz BiH tako i iz Srbije i to je kljucni problem. Ako se trend nastavi, zaista se pitam ko ce ostati da ugasi svetlo.

Vuk

pre 7 godina

Od svih banana drzava nastalih raspadom Jugoslavije, BIH je 'banana ipo' ... Svako vuce na svoju stranu, niko nece ni u cemu ni za milimetar da popusti.. Nema razgovora, svi zarobljeni u svojim "istinama" . A tudje ih i ne zanimaju.. Zaista tuzno. Ne mogu da kazem da i okolne zemlje nemaju svoju odgovornost u tome.

Doktor nauka

pre 7 godina

Bakir Izetbegović mesto da smiruje strasti on ih potpiruje. Trebalo bi sve te "ratne huškače" preventivno uhapsiti, jer bolje par ludaka u zatvoru nego stotine hiljade pobijenih ili unesrećenih ljudi, valjda smo nešto naučili iz devedesetih ili nismo?

артиљерац

pre 7 godina

пратим од јутрос овај галиматијас око подношења тужбе против Србије
и не знам да ли да се смејем или да урлам од муке.Један бошњачки
функционер данас изјави да то није тужба против Србије,него против Слободана Милошевића.Па,прика човек је умро одавно.Бакир,ЈЕДАН од ТРИ члана Председништва сам подноси тужбу.Ј..е му се за то што су
друга два члана против.Амбасадорка не слуша наређења Министра,јер
јој Бакир каже да НЕ ИЗВРШАВА та наређења.Циркус,али лош.Има само кловна,Бакира.Хонорар Др Софтићу,адвокату,исплаћује НВО.Ј..о луд збуњеног.

Napo Leon

pre 7 godina

Na kraju će se ispostaviti kao tačno:"čuj on meni Bosne nema"
nažalost nema je više,bar ne one divne,krasne i rahat Bosne, koju su svi voleli

Tomy

pre 7 godina

Odlicni potezi. Ovo odgovara Republici Srpskoj.
(Ja, 18. februar 2017 20:03)
Ovo samo odgovara političarima jer se sklanja tema teškog života i kriminala koji su ti isti počinili.Ovo je prezreloj za revoluciju into u kontejnere ih pobaciti a odatle iza rešetaka.

bobac

pre 7 godina

ja na ovo gledam ovako: izetbegovic ce svom silama da radi na destabilizaciji bih, a pogotovo republike srpske. namerno ce raditi ovakve stvari, samo da bi se srbi pobunili, i krenuli u autonomiju. i opet da srbi ispadnu losi, a ni dobri. e to je zamka u koju ne trebamo da upadnemo. uostalom, svet je mnogo drugaciji nego '92, al ne treba zanemariti i da je mnogo brutalniji ( isis ). sve u svemu ne ide na dobro!

analiticar_amater

pre 7 godina

Svaka osoba koja ima saznanja o nekom zločinu i/ili posjeduje dokaze vezano za postojeći slučaj dužna je to prijaviti nadležnom sudu ili tužilaštvu.
Iz toga proizlazi da je svako mogao, može i mora sudu dostaviti dokaze koje bacaju novo svjetlo na prethodno riješeni slučaj i onda sud odluči da li je to dostatno za obnavljanje postupka.
Znači da je Izetbegović sam, kao građanin BiH mogao sudu dostaviti novu dokumentaciju i dokaze i za to mu ne treba ničija saglasnost.
(Huligan, 18. februar 2017 19:39)

Ne pravi se naivan. Dostaviti dokaze i zvanicno u ime drzave traziti reviziju postupka su dve totalno odvojene stvari. Dokazi se dostavljaju sudu samo u okviru postupka, pri iznosenju odbrane ili optuzbe, a ne nasumicno kad se cak ni ne vodi postupak pred sudom. Ne odlucuje Medjunarodni sud pravde sam o tome da li ce pokrenuti neki postupak, nego odlucuje na osnovu zahteva neke drzave. Dakle, Izetbegovic sam kao gradjanin BiH nema prava da podnese zahtev za reviziju postupka, vec to mogu samo nadlezni drzavni organi. Dostavljanje dokaza je nesto sasvim drugo i nema veze sa ovim sto Izetbegovic sada radi.

Petar S.

pre 7 godina

Bez obzira sto je pismo stilo u Hag "Zaobilanim" putem, MORA se traziti SMENA ambasadorke BiH u Hagu. Ona vise ne predstavlja celu BiH, vec je Izetbegovicev kurir.

hmmm zanimljivo

pre 7 godina

Prosto vise ne moze da se zamisli rat,znaci ljudi samo tenzije,samo nacionalistička retorika koja ide na ruku saku ljudi,samo od svega toga oni imaju dobit. oni ne ocekuju hvala bogu ono sto mi ne radimo ,da se ubijamo,u kaficima pljujemo,ugrozavamo u skolama jedni druge,ali samo to mi omladina a ovi stari bog nek mi dusu prosti neka prestanu glasat. Na nama svijet ostaje,pa prepustite nam ga onda do zlog boga vise

John

pre 7 godina

(Profesor Doktor, 18. februar 2017 20:48)

1. Ne postoji "revidirana tužba". Može postojati samo zahtev da se već postojeća tužba uzme u ponovno razmatranje na osnovu priloženih dokaza.
2. Tužbe (i sve druge pravne radnje) pred MSP mogu podnositi samo države. Pošto, očigledno, država ne može da sedne na avion i ode u Hag niti da pošalje pismo/fax/e-mail, to neko mora učiniti umesto nje.
3. Taj neko mora biti ovlašćen od države da to učini (u ovom slučaju od Republike BiH).
4. Svaka država za sebe propisuje ko takvo ovlašćenje može dati, na koji način i kome.
5. Ako je u Hag otišao neki XY (dakle, bilo ko), a nema takvo ovlašćenje, potpune je svejedno da li je taj XY Bakir lično ili neki lik koga su na'vatali na Baš-čaršiji - rezultat će biti isti - zahtev (ma šta pisalo u njemu) će biti odbačen.

mali radojica

pre 7 godina

Ne profesore u tom pismu je pisalo: "Bakir I.suočen sa skorim gubitkom vlasti i mogućim odlaskom u zatvor zbog raznih mahinacija kao privatno lice i predsednik jedne političke partije i predstavnik jednog od tri konstitutivna naroda BiH bez odluke Predsedništva i mimo svih drzavnih institucija poslaće vam ovih dana pismo o reviziji preko isto tako privatnog lica"bivšeg"ovlašćenog zastupnika BiH pred Haškim tribunalom gosp. Softića kome je to ovlašćenje isteklo pre nekoliko godina a nije pravovaljano obnovljeno. Ovo sve u cilju da bi ostao na vlasti po bilo koju cenu ugrožavajući time kako bezbednost u regionu tako i u celoj EU"

Banjalučanin

pre 7 godina

Najgore od svega što Bakir radi ovih dana je što ne postoji "happy end", mada ja sumnjam i da ga želi.
-Ako se tužba odbije ili padne ponovo, njemu se ne piše dobro od njegovih.
-Ako prođe kojim slučajem, neće imati s kim graditi vlast na nivou BH, mada je to i ovako već loše.

Imao je priliku da izbjegne zamku tako što bi rekao da poštuje volju jednog od naroda BiH i da želi biti bolji od Mile i da ne želi nove nacionalne podjele. Ima druga stvar, što je SDA izgubila ogroman broj opština na prošlim izborima i on se sada koprca ne bi li uspio pridobiti dio glasača nazad.
Nažalost, mislim da ovo sad jedino MZ može da presiječe, tako što bi se dogovorili da se odbije tužba (revizija), a onda smijenili preko Visokog svu trojicu glavnih pod izgovorom ugrožavanja mira i nesprovođenja odluka Ustavnog suda (imaju sasvim dovoljno materijala). Mada, lično vjerujem da se taj, po stanovnike BiH, najbolji scenario, neće desiti...