Tenkovi SAD uz rusku granicu, Putin: Hitna provera snaga

Ruski predsednik Vladimir Putin izdao je naredbu da hitno započnu vanrednu proveru vazduhoplovnih snaga, prenosi ruska agencija Tas.

Izvor: B92, Jutarnji list

Utorak, 07.02.2017.

18:03

Tenkovi SAD uz rusku granicu, Putin: Hitna provera snaga
Foto: Tanjug, arhiva

Pred novinare je stigao i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je naglasio da je glavni cilj vežbe dovođenje vazduhoplovne snaga u najviši stepen ratne spreme.

"Poseban naglasak ćemo posvetiti stanju borbenog dežurstva, razmeštanju protivvazdušne odbrane u uslovima rata i spremnosti vazdušnih snaga da odbiju agresiju", rekao je Šojgu naglasivši da je naredio da se strogo poštuje zaštita oružja i municije, kao i uticaj na okolinu.

U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je nekoliko ovakvih iznenadnih vežbi, a pojačane aktivnosti ruske vojske najbolje dokazuju njihove akcije na samom Arktiku.

Putin je proteklog meseca naredio da se prvi put nakon raspada SSSR neke vojne baze na samom severu ponovno vrate u funkciju. Takođe, u javnost je procurio plan da se 2017. ruska vojska znatno ojača kako naoružanjem, tako i ljudstvom.

Svi ovi potezi Moskve i ne čude previše s obzirom na događaje u njihovom susedstvu. Naime, u sklopu akcije 'Atlantska odlučnost' NATO iz dana u dan gomila snage po Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Analitičari procenjuju da se na Baltiku nalazi oko 1.000 američkih vojnika.

"Atlantska odlučnost je dokaz kontinuirane predanosti SAD kolektivnoj bezbednosti putem niza akcija osmišljenih tako da uvere saveznike u NATO savezu i partnere, da je Amerika predana trajnom miru i stabilnosti u regionu, u jeku ruske intervencije u Ukrajini", objasnili su iz američkog ministarstva odbrane.

Mediji bliski ruskoj vlasti tvrde da je pešadijska četa Prvog bataljona 68. oklopnog puka Vojske SAD već stigla u Estoniju, a da su u sastavu čete četiri tenka M1A2 ‘Abrams’ i 15 pešadijskih borbenih vozila ‘Bredli’.

"U toku je istovar", precizni su u Sputnjiku.

Američki vojnici tamo bi trebalo da ostanu do proleća kada će ih zameniti međunarodni NATO bataljon u kom će biti oko 1.200 vojnika, najviše iz Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: