Tramp smenio državnu tužiteljku;Bela kuća: Ona je izdajnik

Američki predsednik Donald Tramp smenio je glavnu državnu tužiteljku Seli Jejts koja se usprotivila Trampovoj antiimigracionoj politici.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

07:00

Tramp smenio državnu tužiteljku;Bela kuća: Ona je izdajnik
Foto: Gettyimages

Jejtsova, koja je bila vršilac dužnosti glave državne tužiteljke, na toj poziciji ostala je kao Obamin kadar dok Kongres ne potvrdi imenovanje Džefa Sešonsa, napisala je pismo u kojem kao šefica svih državnih tužilaca i čelnica američkog Ministarstva pravosuđa objavljuje da institucija koju vodi nema nameru da na sudovima brani Trampovu uredbu.

“Moj zadatak je osigurati da stavovi koje zauzimamo na sudovima budu u skladu s obavezom ove institucije da uvek teži pravdi i brani ono što je ispravno. U ovom trenutku, nisam uverena da bi odbrana izvršne uredbe bila u skladu s mojom zadatkom, a nisam uverena ni da je ova izvršna uredba zakonita. Dok god ja vršim držnost glavnog državnog tužioca, Ministarstvo pravosuđa neće iznositi argumente u odbranu izvršne uredbe, osim ili sve dok ja ne budem uverena da je to primereno”, napisala je Jejtsova, iskazujući tako otpor prema predsedniku SAD.

Usledio je ekspresno bry Trampov odgovor, koji je samo nekoliko sati posle doneo odluku o smeni Jejtsove i postavljanju Dejna Boenteja za novog v.d. glavnog državnog tužioca.

U saopštenju koje je Bela kuća tim povodom objavila, navodi se da je Jejtsova 'izdala ministarstvo pravosuđa', a da demokrate u Kongresu namerno otežavaju s potvrdom Sešonsa kako bi opstruirali Trampove političke ciljeve.

Novi v.d. državnog tužioca dosad je bio na funkciji u saveznoj državi Virdžiniji i njega je postavio Barak Obama, ali je odmah izjavio da ne samo da će braniti Trampov ukaz, nego da ga je već na svojoj prethodnoj funkciji počeo sprovoditi.

Ali Tramp bi se, ako Kongres ubrzo ne potvrdi Sešonsa, mogao naći u velikom problemu zbog smene Jejtsove, jer njen privremeni naslednik, za razliku od nje, nema ovlašćenje da potpisuje naloge za praćenje i prisluškivanje ljudi koje se sumnjiče da su strani špijuni.

Istovremeno, “Njujork tajms” primećuje da se glasanje o Sešonsu polako pretvara u kongresni referendum o kontroverznoj Trampovoj uredbi.

Nedugo nakon smene Jejtsove, Bela kuća je objavila da je Tramp smenio i v.d. šefa imigracijske i carinske službe Danijela Ragsdaleja i na njegovo mesto postavio Tomasa Homana. Razlozi za ovu odluku nisu objavljeni.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta.

Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: