Novosti: Tači pred Vučićem i Nikolićem traži državu Kosovo

Na nastavak dijaloga u Briselu Priština dolazi sa provokativnim uverenjem da počinje faza koja će dovesti do srpskog priznavanja Kosova, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

09:23

Novosti: Tači pred Vučićem i Nikolićem traži državu Kosovo
Getty Images

Kako navodi beogradski list, veliki su izgledi da i ova runda pregovora bude “jalova“, kao i da će srpski tim insistirati da se razjasni incident sa vozom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ne očekuje previše od nove runde razgovora, ali je poručio da želi da zamoli zvaničnike EU da ne pružaju podršku dovođenju oružja i oruđa "tamo gde mu nije mesto, dok će se druge teme rešavati u nastavku dijaloga".

Po njegovom uverenju, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini će sugerisati češće susrete na visokom nivou i ubrzavanje dijaloga, jer on ne funkcioniše na tom nivou kao ranije, zbog čega i dolazi do incidenata.

Što se tiče očekivanja Prištine, karte je otvorio Tači, poručivši "da je došlo vreme za poslednje poglavlje u razgovorima sa Srbijom koje će rezultirati obostranim priznavanjem".

“Kosovo neće pregovarati o unutrašnjim pitanjima, jer o njima odlučuje samo. Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo, što bi bilo okončanje dijaloga koji je počeo kao tehnički. Sada ulazimo u napredniju fazu koja će dovesti do priznavanja Kosova od strane Srbije“, rekao je Tači za "Slobodnu Evropu", dodajući da dijalog podržavaju SAD i EU i da on "ojačava" kosovsku državu.

U srpskom timu će se naći predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, dok će na drugoj strani sedeti Hašim Tači i Isa Mustafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: