UN: 10.000 civila ubijeno u sukobima u Jemenu

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Jemenu saopštila je da je u poslednje dve godine u sukobima ubijeno oko 10.000 civila, a 40.000 ih je povređeno, prenosi AP.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2017.

00:22

Default images

Koordinator Kancelarije Džejmi Mekgoldrik rekao je na konferenciji za novinare da je taj broj zasnovan na listi žrtava koje su sakupile zdravstvene ustranove, ali da bi taj broj mogao biti i veći.

Kako se navodi, ovo je prvi put da su zvaničnici UN potvrdili tako veliki broj smrtnih slučajeva civila u Jemenu.

"To je još jednom naglašava potrebu da se reši situacija u Jemenu, bez daljeg odlaganja", rekao je zvaničnik UN.

Portparol UN Farhan Hak potvrdio je da je planirano da se specijalni izaslanik UN za Jemen, Ismail Uld Šeik Ahmed, sastane sa premijerom Abedom Rabom Mansurom Hadijem i ponudi mi predlog za mir.

Za sada, ti pregovori su u zastoju, jer Ahmed zahteva implementaciju rezolucije Saveta bezbednosti UN koja nalaže povlačenje pobunjenika iz svih gradova i predaju oružja.

Sukobi u Jemenu počeli su u martu 2015. godine kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela vazdušne napade na položaje pobunjeničkog šiitskog pokreta Huti i njihovih saveznika koji su okupirali prestonicu te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: