Uhapšen Ramuš Haradinaj, putovao s diplomatskim pasošem

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.uhapšen je u Francuskoj po poternici Srbije.

Izvor: Tanjug, N1

Sreda, 04.01.2017.

20:38

Uhapšen Ramuš Haradinaj, putovao s diplomatskim pasošem
Foto: Tanjug, arhiva

Albanski mediji su prvi javili da je Ramuš Haradinaj uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj, preneo je N1.

On je kod sebe imao diplomatski pasoš kada ga je francuska granična policija uhapsila na aerodromu u Bazelu. Haradinaj (48) je doputovao letom iz Prištine, javio je Rojters.

Hapšenje Haradinaja potvrdio je, osim njegove porodice, i portparol Alijanse za budućnost Kosova, Ismet Ahmeri. Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je potvrdilo da je Haradinaj priveden.

"Zeri" navodi da kosovsko ministarstvo radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

Francuska policija uhapsila je bivšeg haškog optuženika i predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja po srpskoj poternici, javio je Rojters pozivajući se na policijske izvore.

Francuska granična policija uhapsila je Haradinaja po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske gde je doputovao letom iz Prištine, naveli su izvori.

Izvor iz francuskog pravosuđa saopštio je da će istražitelji razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o ekstradiciji Ramuša Haradinaja, predsednika Alijanse za budućnost Kosova, javio je Rojters.

Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Izvor je dodao da će istražitelji razmotriti da li je njemu već bilo suđeno pred sudom UN za ratne zločine zbog istih optužbi zbog kojih je poternica izdata, navodi britanska agencija.

Ramuš Haradinaj zadržan je na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu, potvrdio je Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova.

"Ono što znamo jeste da je on zadržan od strane francuskih vlasti i da je u iščekivanju odluke", kazao je Arifi za radio Slobodnu Evropu.

Francuske vlasti obavestile su kosovske institucije o hapšenju Haradinaja, piše list "Insajderi".

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, 1999. godine.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Pročitajte još:

Ko je Ramuš Haradinaj i za koje zločine se tereti?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: