Vučić: Još malo vremena, svi će osetiti boljitak

Iza nas je jedna od najtežih godina za Evropu i svet, ali je uprkos tome Srbija uspela da održi stabilnost i mir, što je cilj i za 2017, kaže premijer Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

16:05

Vučić: Još malo vremena, svi će osetiti boljitak
Foto: Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić je na godišnjoj konferenciji za medije rekao da osim tog najvažnijeg zadatka, u 2017. ekonomski boljitak trebalo da oseti više građana.

"Građani i dalje žive teško, ali sam siguran da će, i oni koji nisu dosad mogli da osete rezultate teških i odgovornih mera, njih svakako osetiti za još malo vremena", rekao je.

Kako je rekao, zarad očuvanja mira i stabilnosti u zemlji sprovedene su i mere poboljšanja operativne sposobnosti vojske i policije. "Ponosan sam na naše vojsku i policiju i to što konačno imamo ratno vazduhoplovstvo. Ono što se nekada zvala borbena gotovost je na mnogo višem nivou nego juče i Srbija je neuopredivo sigurnija zemlja", rekao je Vučić.

U prilog tome, kako je rekao, idu i rezultati policije. Vučić je naveo da je raskrinkano 14 različitih kriminalnih grupa, da je smanjena stopa kriminaliteta, kao i da je zaplenjeno 3,5 tona droge, što je za dve tone više u odnosu na 2015. godinu.

Ipak, kako je rekao, "svi zajedno ćemo morati da radimo na tome da učinimo pravosudni sistem efikasnijim i preciznijim".

Govoreći o reformama planiranim za 2017. godinu, Vučić je istakao velike projekte u zdravstvu, ali i "ogromne reforme u zdravstvu".

"Imamo velike projekte u zdravstvu, uložili smo 78 miliona evra u opremu, uložili najviše novca dosad na lečenje dece. U Nišu će pre kraja marta biti otvoren Klinički centar, koji je pravo remek-delo i koji je najbolje opremljen", rekao je Vučić.

Što se prosvete tiče, Vučić je rekao da su zbog predstojećih reformi plate povećane nastavnicima i profesorima, da će biti nastavljen rast primanja, ali da se i od njih traži "predan i odgovoran" rad.

"Tražimo od nastavnika da dobro rade sa našom decom, jer su nama potrebna deca sa znanjem, a ne sa ocenama. To je bila moda devedesetih i dvehiljaditih, a kompanije više ne traže diplome, nego znanje", rekao je Vučić i dodao da će se naporno raditi na uvođenju dualnog obrazovanja.

Premijer se dotakao i kulture i rekao da će posle mnogo godina biti završeni radovi na Narodnom muzeju.

"Sramota je da toliko godina nemamo muzej. Dali smo veliki novac, imaćemo i dodatni nadzor i ubrzaćemo stvari. Takođe, izgradićemo spomenik Stefanu Nemanji i muzej Nemanjićima u Beogradu. To što ga dosad nismo imali je sramota svih nas koji mislimo da baštinimo srpsku tradiciju", rekao je Vučić. Premijer Srbije je rekao i da očekuje nove pritiske na evropskom putu Srbije, ali da će se protiv njih boriti jedinstvom.

"Jedinstvom smo pokazali kako se štite nezavisnost i suverenitet, pokazali smo da nas ne interesuju primedbe jedne strane kada nabavljamo 'migove', niti druge strane kada nabavljamo helikoptere", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je zadovoljan napretkom na evropskom putu, kao i da će "bez velike buke" biti preskakane "veštačke prepreke" koje će se na tom putu pojavljivati.

"Za nas postoji samo jedna otadžbina - Srbija, a druge strane ne postoje niti će postojati. Ništa od ovoga ne bismo uradili da nije bilo jedinstva građana i da narod nije razumeo to što mi radimo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, pred Srbijom je godina izazova, ali ne zbog problema u ekonomiji, već zbog geopolitičke situacije.

"I to ćemo prevazilaziti čuvajući mir i sigurnost", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: