Moskva se ne oglašava, teorije kruže: Ptica oborila avion?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je zasad prerano govoriti o uzrocima pada aviona ruske vojske u Crno more.

Izvor: B92, Novi list

Nedelja, 25.12.2016.

15:15

Moskva se ne oglašava, teorije kruže: Ptica oborila avion?
Thinkstock

Kako RIA Novosti javlja, pozivajući se na neimenovani izvor, najverovatnije se radi o problemu sa avionom ili o grešci pilota.

Ipak, navode se i teorije prema kojima postoji mogućnost da je ptica uletela u jedan od motora jer se u blizini nalazi ornitološki rezervat.

Svetski mediji su dodali i da iz aviona nije upućen nijedan poziv za pomoć.

Pročitajte još: Tragedija u Crnom moru: Pao ruski avion, nema preživelih

Stručnjak za aviosaobraćaj Željko Marušić rekao je za hrvatski Novi list da se stvarni uzrok nesreće verovatno nikada neće javno objaviti.

”Treba potpuno zanemariti prve procene mogućeg uzroka. Izgledne su sve opcije, terorizam, tehnički problem jer su standardi za održavanje niži nego u civilnom vazduhoplovstva, treće greška u operaciji prevoza i četvrto, što je najmanje izgledno, greška pilota”, naveo je Marušić.

Rusko ministarstvo obrane je pojasnilo da je jedan od njihovih aviona TU-154 nestao s radara dva minuta nakon poletanja iz Sočija, u južnoj Rusiji, gde je nakratko sletio na putu iz Moskve kako bi se snabdeo gorivom i nastavio let prema ruskoj vojnoj bazi Hmejmim nedaleko od Latakije u Siriji.

Avioni TU-154 datiraju iz kasnih 60-ih godina kada ih je proizvedeno više od hiljadu, a do sada su doživeli niz velikih nesreća od 2000. godine u kojima je poginulo više od 800 ljudi, uključujući i poljskog predsednika Leha Kačinjskog 2010. kod ruskog grada Smolenska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: