Šarčević: Hrvati su vešto iskoristili zamenjene teze

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se sve što je Hrvatska zamerila u vezi s Poglavljem 26 odnosi na Poglavlje 23 i na odnose Srbije i Hrvatske.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2016.

00:34

Šarčević: Hrvati su vešto iskoristili zamenjene teze

"Sve što je imalo da se zameri se ne odnosi na Poglavlje 26, to je sve sadržano u Poglavlju 23", rekao je Šarčević na konferenciji za novinare u Beogradu i ocenio da su "vešto iskorišćene" "zamenjene teze".

On je rekao da se nada da će Srbija vrlo brzo otvoriti Poglavlje 26, navodeći da se hrvatska blokada otvaranja tog poglavlja može posmatrati i kao "ekonomska ljubomora zbog dostupnosti evropskih fondova".

Šarčevć je rekao da se u Srbiji vodi računa o manjinama, da ostvaruju svoja prava, dok je tvrdnja o nedostatku udžbenika na hrvatskom jeziku "samo farsa".

"Sva prava koja smo obećali, ispunjavamo. Imate ono što se zove mala manjina, koja nema kapacitet, kao recimo Mađari, da njihov nacionalni savet pomogne da se te stvari urade brže, jer mi tom brzinom ne možemo raditi knjige, kao što je čitanka hrvatskog jezika. To moraju oni da urade, a mi imamo tehničku ulogu u tome", rekao je ministar.

Šarčević je rekao i da očekuje da Poglavlje 26 bude otvoreno "vrlo brzo".

Očekivalo se da EU u pregovorima sa Srbijom otvori tri poglavlja - Poglavlje 5 o javnim nabavkama, Poglavlje 25 o nauci i istraživanju, i Poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju, ali je Hrvatska blokirala otvaranje tog poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: