NP: Dezinfekcija u Gimnaziji, nastava sledeće nedelje

Zbog pojave tuberkuloze u novopazarskoj gimnaziji u školi su naložene mere ponovne dezinfekcije, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2016.

17:33

Default images

Kako navodi, zbog toga će redovna nastava početi narednog ponedeljka.

“Naložene su mere da se tokom vikenda još jednom uradi kompletno dezinfekcija škole i još jednom u toku nedelje, u sredu ili četvrtak, tako da deca ovu nedelju neće ići u školu, a da će redovna nastava početi od ponedeljka", rekao je Mahmutović Tanjugu.

Dalji epidemiološki nadzor, traženje izvora, rekao je, vršiće naš Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Batutom i Republičkom stručnom komisijom za tuberkulozu.

Maja Stošić iz Instituta Batut rekla je da je tuberkuloza bolest koju nije moguće jednostavno zaustaviti merama koje su trenutne, nego je bitan kontinuitet epidemiološkog nadzora.

Stošićeva kaže da se u Novom Pazaru zbog pojave tuberkuloze sada sprovode vanredne mere, a sprovodiće se, podvlači i opsežno epidemiološko ispitivanje.

"Do kraja nedelje, takođe ćemo definisati dalje mere kako bi se u gimnaziji smanjio broj obolelih. U poslednja dva meseca ima troje novoobolelih i to su osobe koje su bile u kontaktu sa prethodno obolelima", rekla je Stošićeva.

Smatra da je jako bitno da javnost zna da Opšta bolnica u Novom Pazaru, u saradnji sa drugim institucijama, od juna sprovodi intenzivne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, koje aktivno uključuju traganje za obolelima, epidemiološki nadzor i dijagnostiku, lečenje i izolaciju direktno pozitivnih slučajeva.

Tuberkuloza je do sada potvrđena kod šesnaest učenika novopazarske Gimnazije, a još jedan učenik je na posmatranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: